Економічне зростання громад залежить від розвитку аграрного сектору

19 квітня

 1618578019 595x312 3 0 nwЕкономічне зростання громад напряму залежить від розвитку аграрного сектору. Мова йде не тільки про надходження від податків від оренди землі, стратегічно важливим є розвиток бізнесу на цій землі. У цьому контексті мета департаменту агропромислового розвитку Львівської області повністю співпадає з просторовими планами розвитку органів місцевого самоврядування.

«Львівщина – унікальний аграрний регіон, з часткою сільського населення понад 39% і проєвропейськими тенденціями у аграрній галузі. Станом на сьогодні ми  фіксуємо позитивну динаміку у кількості новостворених кооперативів, сімейних ферм, підприємств органічної галузі, площ під садами та ягідними насадженнями. Все це говорить про розвиток малого аграрного бізнесу, який, з одного боку, є надзвичайно вразливим, а з іншого боку має величезний потенціал, про який свідчить досвід країн ЄС.  Ефективна система комунікації між нашим департаментом та органами місцевого самоврядування – це потужний інструмент, який дозволить швидко розкрити цей потенціал», - каже Тетяна Гетьман, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Земельна реформа та реформа самоврядування є викликом для ТГ, тому створення штатних одиниць з питань АПК – це крок навипередження, який захистить громади від великої кількості проблем. Серед головних завдань фахівців з аграрних питань  - формування та аудит земельного банку у т.ч. з урахуванням стратегії розвитку місцевих сільгоспвиробників та інтересів сільського населення. 

«Департамент агропромислового розвитку  завжди відкритий для діалогу. Наші фахівці мають високий рівень компетенції  і завжди готові проконсультувати ваших аграріїв з будь-яких питань, пов’язаних із сільським господарством. Як отримати фінансову допомогу на рівні області та держави? З чого розпочати сімейну ферму чи кооператив? Як розібратись у тонкощах земельного законодавства? Що робити, якщо бізнес  постраждав через форс-мажорі обставин? Відповідь на всі ці, та безліч інших питань ви та ваші фермери завжди зможуть отримати через гарячу лінію департаменту або під час безпосередньої зустрічі з нашими фахівцями», - звернулась до голів територіальних громад Тетяна Гетьман.

Найближчим часом департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА планує провести в кожному районі Львівської області семінари -тренінги, під час яких детально буде розглянуто наступні теми:

  • Пріоритетні напрямки розвитку АПК Львівщини
  • Фінансова підтримка на рівні держави та області
  • Створення фермерських господарств та кооперативів
  • Земельні питання
  • Послуги дорадчих служб регіону
  • Історії успіху Львівських сільгоспвиробників

До участі запрошуються голови та старости громад , аграрії та всі охочі розпочати аграрний бізнес.