Пільгові кредити для сільгоспвиробників стали ще доступнішими

12 травня

apk

Від початку війни рф проти України питання кредитування стало однією з ключових проблем, з якою зіштовхнулися суб’єкти підприємництва аграрного сектору економіки. Особливо ця проблема позначилась на мікро- та малих суб’єктах господарювання.

Щоб забезпечити посів сільськогосподарських культур, а також підтримати бізнес активності мікро- і малих суб’єктів підприємництва у час воєнного стану і забезпечення продовольством у післявоєнний період, Львівська обласна військова адміністрація ініціювала внесення змін до Комплексної програми підтримки та розвитку сільського господарства Львівської області на 2021 – 2025 роки. На її виконання збільшено обсяг фінансування до 26,5 млн грн., що на 30 % більше аніж передбачили ще до воєнного стану.


В межах програми аграрії можуть одержати пільговий кредит для поповнення обігових коштів в сумі до 150 тис. грн і до 500 тис. грн на поповнення обігових коштів та придбання основних засобів під 3 відсотки річних.
Спрощено умови та порядок надання кредитів. Для того, щоб отримати пільговий кредит коштом обласного бюджету відпала необхідність розробляти бізнес-план, а лише потрібно заповнити заявку-анкету з даними про суб’єкта підприємництва і показниками його діяльності та додати невеликий перелік документів (https://loda.gov.ua/agr_prohramy). Введено гнучку систему кредитного забезпечення – поручительство, застава рухомого майна тощо.
Однією з перших позичальників у цьому році стала голова сімейного фермерського господарства Людмила Ожібко з Жидачівщини.
«Подати заявку та отримати кредит не склало ніяких труднощів, а швидке прийняття рішення щодо кредитування та фінансування коштів на придбання мінеральних добрив, насіння та пального стало суттєвою допомогою господарству, яка дала можливість в оптимальні терміни провести посівну кампанію сільськогосподарських культур для кормів, адже в господарстві утримується понад 70 голів ВРХ, з них 43 дійних корови», - прокоментувала вона.
Слід нагадати, що заявки для одержання пільгового кредиту коштами обласного бюджету подаються до Фонду індивідуального житлового будівництва на селі Львівської облдержадміністрації за адресою: м. Львів, вул. Пекарська, 95; тел.: 225-65-08, 225-65-07, 255-05-70.