У Львові стартував ІХ Всеукраїнський форум місцевого самоврядування

22 вересня

1forumСьогодні, 22 вересня, місто Львів стало локацією для проведення 9-го Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування, який організовують Інститут міста та Львівська міська рада за підтримки Ради Європи та фонду Ганнса Зайделя в Україні.

У межах форуму обговорюватимуть виклики та перспективи розвитку міст та містечок в Україні під час війни, в контексті успішної реформи децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Серед запрошених спікерів є зокрема Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, представники законодавчої та виконавчої гілок влади, представники органів місцевого самоврядування та донорських організацій, експертної спільноти та громадського середовища.

З вітальним словом на початку Форуму виступив Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук.

«Дуже важливо, щоб ті рішення, які приймає Верховна Рада України, були акцептовані територіальними громадами. Важливим завданням цього Форуму є обмін думками щодо того, які перспективи нас чекають у майбутньому і які рішення нам необхідно ухвалити зараз. Наша перемога для мене має три складові: перемога України у війні, визнання російської федерації агресором у всіх міжнародних організаціях та відбудова України. Я переконаний, що лише рф повинна нести тягар відповідальності як агресор», – сказав Руслан Стефанчук.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов розповів, які саме виклики для інфраструктури держави поставила агресія рф.

«Російська агресія призвела до руйнування житлових будинків, медичних закладів, шкіл та інших об'єктів інфраструктури. Ця шкода є надзвичайно масштабною. Станом на 20 вересня ворог уразив та пошкодив 349 об'єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, зокрема це 11 ТЕЦ та 3 ТЕС. Понад 50% цих об'єктів уже відновлені і ми інтенсивно готуємося до опалювального сезону», – зазначив Олексій Чернишов.

У межах панельної дискусії заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив про створення Фонду відновлення України.

«Після багатьох зустрічей та обговорень з іноземними представниками та партнерами ми дійшли до висновку, що необхідно створити Фонд відновлення України. Для прозорості розподілу коштів Фондом керуватиме наглядова рада, 3/4 з якої складатимуть представники країн-донорів та окремих міжнародних інституцій, які допомагатимуть у відновленні України. Проєкти відновлення подаватимуть до Фонду, який їх розглядатиме та укладатиме тристоронні контракти між Фондом, підрядником, який виконуватиме роботи з відновлення, та балансоутримувачем об'єкта, який підлягатиме відновленню», – поінформував Кирило Тимошенко.

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький наголосив на важливості громад у житті держави.

«Громади відіграють величезну роль в житті держави і я б хотів, щоб ці громади думали не лише про ресурси. Вони повинні продукувати сенси і смисли. На громаду та місто потрібно дивитися як на живий організм, якому необхідний ресурс. Але в першу чергу це не про гроші, а про людей. Львівщина прихистила від початку війни величезну кількість знедолених людей. Громади Львівщини повинні надати усім їм роботу, освіту та щасливе майбутнє для їхніх дітей. Для цього необхідним є ресурс, який держава надаватиме, але нам також важливо бачити зворотний зв'язок та кінцевий результат таких вкладень. Тому нам всім необхідно працювати над спільною перемогою на усіх фронтах: як військовому, так і економічному», – наголосив Максим Козицький.

Також під час Форуму заплановані офлайн та онлайн виступи спікерів у межах п’яти панельних дискусій:

Стратегія та повноваження міст під час війни;
Фінансування та економічний розвиток громад в умовах війни;
Стійкість та відбудовоздатність громад. Енергетична безпека (опалювальний сезон);
Як міста допомагають українцям в умовах війни;
Роль агломерацій в умовах війни і повоєнної відбудови
За результатами Форуму заплановано напрацювання спільної Резолюції, яка стане базою для пропозицій змін до чинного законодавства у тематиці, що обговорюватиметься під час панельних дискусій.