В умовах безвізу з ЄС, прикордонна та фіскальна служби мають забезпечити ефективний контроль на пунктах перетину кордону – Президент

25 травня

3f7eb0868c24b634a1c2fa6a222377c0 1495635396 1495639769 613x357.89938130902 3 0

Президент Петро Порошенко зазначив, що очікується збільшення потоку громадян на пунктах перетину кордону у зв’язку із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для українців, тому Державна прикордонна служба та Державна фіскальна служба мають якісно підготуватися і забезпечити ефективний контроль. «Одним із пріоритетних завдань було обладнання пунктів пропуску засобами біометричного контролю. Хочу подякувати прикордонникам, які ефективно виконали поставлене завдання», - наголосив Петро Порошенко під час наради щодо створення належних умов для реалізації громадянами України права на безвізове відвідування країн Європейського Союзу на міжнародних пунктах перетину кордону.

Глава держави зазначив, що голова ДПСУ Віктор Назаренко доповів, що зараз ця система функціонує в усіх без виключення пунктах перетину кордону – в пунктах пропуску на кордоні з ЄС. Президент повідомив, що за підсумками наради підпише Указ, в якому буде міститись вимога забезпечити всі пункти пропуску обладнанням для автоматичного зчитування біометричної інформації з паспортних документів.

За інформацією Президента, зараз, до введення безвізу ЄС, щодоби через пункти пропуску, розташовані на західному кордоні, переміщується близько 30 тис. легкових автомобілів, близько 3 тис. вантажних автомобілів, 450 автобусів і 3 тис. залізничних вагонів. Майже 100 тис. громадян, з урахуванням малого прикордонного руху, перетинають державний кордон. «Що буде далі? Наскільки ми розраховуємо і до чого ми маємо бути готовими? Попередні оцінки, які я сьогодні отримав, свідчать про те, що це може бути 15-20% зростання (потоку осіб та транспорту, що перетинають кордон – ред.)», - зауважив Глава держави. За його словами, досвід Молдови і Грузії свідчить, що таке підвищення складало 35-40%.

«Просив би представників Державної прикордонної служби і представників Державної фіскальної служби, щоб ми якісно підготувалися і забезпечили всім необхідним», - підкреслив Петро Порошенко. Президент вважає, що також потрібно ретельно опрацювати необхідність розвитку інфраструктури, яка б дозволила прискорити перетин кордону законослухняним громадянам і підприємцям.

Глава держави наголосив, що, в першу чергу має бути забезпечений ефективний контроль. «Ми, на жаль, користуємось лише мобільними сканерами, при чому яким вже напевно 10 і більше років. Впевнений, що на кожному пункті перетину має бути стаціонарний сканер», - зазначив Президент. Петро Порошенко вважає неприйнятним, коли сьогодні на пункті «Ягодин» побачив чергу із 160 автомобілів, а інколи черга досягає і 700 авто. «Такого не має бути. І ми маємо чітко розпланувати план дій, щоб цього не було – сканери, техніка, полоси, кількість співробітників, і чітка взаємодія з нашими партнерами з ЄС», - підкреслив Президент.

За словами Глави держави, потрібен чіткий план імплементації Угоди про асоціацію з ЄС та гармонізації законодавства. «Якщо ми не продемонструємо нашим партнерам з Європейського Союзу, яка буде доля тих даних, які ми отримуємо від них – як вони зберігаються, хто має до них доступ, як вони використовуються і як гармонізоване законодавство, то ми цих даних не отримаємо», - підкреслив Президент. Він наголосив, що український митник і прикордонник мають бути забезпечені можливістю подивитися як пройшло митне оформлення в країні відвантаження і за якими документами воно прийшло в Україну. «Це є найбільш ефективним способом боротьби з корупцією на митниці», - додав Президент.