Учнівська молодь шкіл району бере активну участь в екскурсіях музеями Стрийщини

13 лютого

11 1 20180212 1408370371

З метою військово-патріотичного виховання та формування почуття патріотизму в учнівської молоді, відділ культури та освіти розробив графік відвідування музеїв Стрийщини для учнів загальноосвітніх закладів району. Відтак, уже протягом місяця учні районних шкіл беруть активну участь в екскурсіях музеями Стрийського району та м. Стрия. Зокрема, 12 лютого, учні 9 та 10 класів НВК «Станківський ЗНЗ І – ІІІ ст. – ДНЗ» відвідали музей-садибу С. Бандери, що у с. Воля Задеревацька. Цікаву екскурсію провела учениця 11 класу НВК «Волезадеревацький ЗНЗ I-III ступенів - ДНЗ» Вікторія Заяць. Учні познайомилися з життєвим шляхом і нелегкою долею С. Бандери та його родини, переглянули експозиції музею, що демонструють національно-визвольну боротьбу українського народу в середині ХХ ст., музейну абстракцію – бункер-криївка із підземним ходом. Діти з захопленням слухали розповідь екскурсовода. Повернулися до школи з приємними враженнями і гордістю за те, що ми є земляками великого українця.

9 1 20180212 1110713890

9 лютого, учні 7 та 8 класів Ланівської СЗОШ І-ІІІ ст. під керівництвом педагогів-організаторів Левко Г.М. та Желіховської Н.С. відвідали музей-садибу Степана Бандери в с. Воля – Задеревацька. Екскурсовод Оксана Федорівна Бандера, внучка сестри Степана Бандери, ознайомила учнів із життєвим шляхом справжнього патріота, борця за волю України, розповіла про діяльність родини Бандери в роки визвольних змагань. Найбільше дітей зацікавила розповідь про діяльність С. Бандери як лідера ОУН. Підсумовуючи почуте і побачене, педагог-організатор Левко Г.М. провела паралелі із сучасністю, згадала сучасних героїв-патріотів, для яких Україна понад усе.

12 1 20180212 1798502055

Учні 8-9 класів Угерської СЗОШ I-IIIст. під керівництвом класних керівників Бурчин Л.Й. та Дмитришин О.Д. 9 лютого побували в краєзнавчому музеї міста Стрий та музеї-садибі Степана Бандери. Школярі збагатилися знаннями про рідний край,його видатних людей. Зворушливою була розповідь екскурсовода Головащенко О.І. про героїв Небесної Сотні. Шиян Галина Стефанівна ознайомила учнів із родоводом Степана Бандери, із його діяльністю як провідника ОУН. На закінчення присутні помолилися за Україну, за героїв, які відстоюють територіальну цілісність нашої держави.

7 1 20180210 1429332532

7 лютого, учні 5, 6 і 8 класів і вчителі Уляна Шмігельська, Оксана Дутка, Лідія Мельник Семигинівської СЗОШ I-III ст. відвідали «Музей українського стрілецтва» та «Музей хліба» Стрийського аграрного коледжу. Надзвичайно змістовна розповідь екскурсовода у музеї українського стрілецтва зворушила дитячі серця. Тут вони побачили залишки зброї, якою користувалися січовики, одяг, особисті речі. Дітей ознайомили з бойовим шляхом легіону УСС, історичними документами цього періоду. Вразило всіх і панно, що символізує бій під горою Маківка. «Музей хліба» зустрів усіх з хлібним ланом з різних колосків. Дітям розповіли про сам процес обмолочення зерна і випікання хліба в печі. Десятки хлібопекарських короваїв, оздоблених за традиціями різних регіонів України, сподобалися учням найбільше. Багато вражень і позитивних емоцій отримали школярі під час екскурсії.

5 1 20180208 1238072693

7 лютого учні 9 та 10 класів НВК «Гірненський ЗНЗ І – ІІІ ст. - ДНЗ» Стрийського району під керівництвом заступника директора з виховної роботи НВК: Андрусейко Богдани Романівни та класним керівником 9 класу: Шепетяк Людмилою Іванівною відвідали музей – садибу Степана Бандери в с. Воля – Задеревацька. Цікаву та змістовну екскурсію про життя і діяльність родини Бандери в роки визвольних змаганьпровела внучка сестри Степана Бандери – Оксана Федорівна Бандера. Учні ознайомились з музейними експонатами та поділилися своїми враженнями у книзі запису відвідувачів музею.