З 1 квітня розпочинається процес реформування первинної медичної допомоги

14 березня

28906953 1817766708337757 236962551 n 1521031890 613x354.49587912088 3 0

Про це сьогодні, 14 березня, під час прес-конференції повідомила директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак. «З 1 квітня починається процес реформування первинної медичної допомоги. Відтак, наші мешканці має підписувати угоди та вибрати собі сімейного лікаря, підписати декларацію про співпрацю», - зазначила Ірина Микичак. Окрім того вона додала, що формуються списки пацієнтів, так звані «червоні» списки, а опісля «зелені» списки – коли пацієнти будуть занесені у реєстр. «До цього моменту, 1 квітня, заклади охорони здоров’я області готуються, готується місцеве самоврядування для того, щоб мати матеріальну базу, зокрема технічну спроможність вносити пацієнтів у списки», - розповіла Ірина Микичак.

З цією метою в області придбали 280 персональних комп’ютерів у минулому році. Кожна амбулаторія сімейної медицини має принаймні одне робоче місце з програмним забезпеченням, з яким вже можна працювати, формуючи реєстр пацієнтів, насамперед жіночого населення.

«Я хочу наголосити, що підписання декларацій має розпочатися з 1 квітня, але затвердженого документу декларації станом на сьогодні ще немає. Ми бачили версії та варіанти того. Яким чином вона повинна виглядати», - закцентувала увагу директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації.

Підписання декларацій триватиме упродовж всього року.  Спробу підписати цю декларацію можна буде кілька разів.

Окрім того, заклади охорони здоров’я підписуватимуть угоду з Національною службою здоров'я України, зокрема амбулаторії, центри первинної медичної допомоги, поліклініки, центральні районні лікарні.

«Новацією законодавства буде також те, що в реформі чи в наданні медичної допомоги і отриманні фінансування Національною службою здоров'я України буде брати участь фізичні особи підприємці, тобто лікарі, які мають ліцензію чи матимуть ліцензію на ведення медичної практики на засадах приватника. Якщо у них будуть пацієнти – вони також будуть фінансуватися. Таким чином відбувається демонополізація первинної медичної допомоги». – доповнила Ірина Микичак.

Для того, щоб отримати контракт з Національною службою здоров'я України  комунальні медичні заклади мають перетворитися на некомерційні комунальні підприємства, які матимуть статус неприбуткових.  Цей процес вже розпочався.