Програми підтримки аграрного сектора: на що розраховувати селянським господарствам Львівщини

19 червня

cms image 000001824

В області розпочали реалізацію державних програм підтримки агропромислового розвитку. 

Програма підтримки галузі тваринництва:  селянським господарствам нарахували дотації за утримання молодняка ВРХ в сумі 306,6 тис. грн. та дотації для сільськогосподарських підприємств за утримання корів в сумі  4,2 млн грн.

Відтак, дотація за молодняк надається за кожні чотири місяці його утримання із наростаючим підсумком з урахуванням віку молодняка у розмірі: за досягненням віку 4 місяці - 300 гривень за голову, 8 місяців – 700 гривень, 12 місяців - 1 500 гривень. Загалом при досягненні молодняком 12 місячного віку кожен власник тварини може отримати 2500 гривень.

Зазначимо, що копії документів подаються до сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ.

ля отримання дотації власники тварин повинні подати до органів місцевого самоврядування наступні документи:

- копії паспортів ВРХ, у випадку утримання 10 і більше голів молодняка - витяг з Єдиного державного реєстру тварин, виданий Агентством з ідентифікації  і реєстрації тварин;

- копію паспорта особи – власника тварини;

- копію довідки  або договору про відкриття рахунку в банку;

- копію ідентифікаційного номеру фізичної особи – власника тварини.

Ще одним спектром підтримки аграріїв є програма  часткової  компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Кожне підприємство,  яке  придбає техніку  українського виробника зможе отримати відшкодування у розмірі 25 % для сільськогосподарських підприємств та 40 % для фермерських господарств.

Станом на сьогодні  сільськогосподарські підприємства отримали компенсацію 1,6 млн грн за придбання 15 одиниць техніки.

Щодо програми фінансової підтримки шляхом здешевлення кредитів надали право на фінансову підтримку сімом підприємствам на суму 1,5 млн грн, що складає 100 % до розподілу бюджетних призначень.

Як повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА, загалом станом на сьогодні на розвиток аграрного сектору економіки Львівщини залучено з державного бюджету 7,6 млн грн.

Крім того, на фінансову підтримку аграріїв Львівщини передбачено  кошти  в обласному бюджеті в сумі 19,6 млн грн. З районних бюджетів - 5, 3 млн гривень. Найбільший фінансовий ресурс на підтримку аграріїв виділили у Пустомитівському (770 тис грн.) Яворівському (700,0 тис грн.) та Жовківському (600,0 тис грн.) у районах.