Неподання звітності про працевлаштованих громадян за кордоном загрожує фірмі-посереднику штрафом 7,5 тис грн

15 серпня

jnhof 1534254457 613x408.9936 3 0

Головне управління Держпраці у Львівській області нагадує  суб’єктам господарювання, які надають послуги із працевлаштування громадян за кордоном:  за неподання  документів обов’язкової звітності за два звітні періоди підряд суб’єкту господарювання загрожує штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

ГУ Держпраці здійснює державний контроль за дотриманням вимог законодавства про зайнятість населення, зокрема в частині провадження діяльності з надання послуг з посередництва та працевлаштування за кордоном.

Слід зазначити, що одними із підстав для проведення Головним управлінням позапланового заходу контролю є виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених суб’єктом господарювання у документі обов’язкової звітності. Це не стосується випадків, коли суб’єкт господарювання протягом місяця з дня первинного подання повторно подав такий документ з уточненими достовірними даними.

Також підставою для проведення перевірки є неподання суб’єктом господарювання документів обов’язкової звітності за два звітні періоди підряд без поважних причин.

У випадку виявлення порушення законодавства про зайнятість в частині неподання суб'єктом господарювання відомостей про працевлаштованих ним осіб без поважних на це причин, відповідно до п. 4 ст. 53 Закону України “Про зайнятість населення”, на суб’єктів господарювання накладається штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. А це на сьогодні становить 7446 грн.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог п.5 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, ліцензіат повинен провадити свою діяльність у нежитловому приміщенні, відомості про яке подаються разом із заявою про отримання ліцензії. Про усі зміни даних, суб’єкти господарювання зобов’язані повідомляти  протягом одного місяця з дня їх настання. Порушення суб’єктом господарювання ліцензійних умов, зокрема вищезазначених, є підставою для анулювання ліцензії.

До слова, з початку року ГУ Держпраці у Львівській області за неподання звітності 1-ПА  оштрафовано 3 суб’єкти господарювання, які надають послуги із працевлаштування громадян за кордоном на загальну суму 22,3 тис.грн. господарювання. Також Головним управлінням ініційовано анулювання ліцензії 7 фірм-посередників, які відсутні за місцем реєстрації, зазначеним в ліцензіях на посередництво у працевлаштуванні за кордоном.