На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі – Президент в інтерв’ю La Repubblica

4 жовтня

7798d347502ae271d87016726ddfd6e2 1537624993 extra large 1538647113 613x408.47075743049 3 0

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica підкреслив, що Україна захищає не лише свою незалежність і територіальну цілісність, а й цінності демократії та свободи в усій Європі.

«Ми не просимо солдат. Ми лише просимо, щоб ЄС залишався на нашому боці, тому що бути разом – єдиний спосіб, щоб бути сильніше. Розумієте, на Донбасі ми захищаємо не лише наш національний суверенітет – ми стаємо на захисті демократії в Європі, яка знаходиться під прицілом Москви», - підкреслив Петро Порошенко.

«Я б хотів повезти Сальвіні (міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні – ред.) на Донбас, щоб показати йому школи та ринки після російських бомбардувань. Загиблих дітей, а також дітей-сиріт, військових вдів та зруйновані міста. І я впевнений, що тоді він би зрозумів наскільки потрібні санкції проти Москви», - також додав Президент.

«Насправді, боюся, що ваш міністр внутрішніх справ не знає про глибоку трагедію, яку, з вини Кремля, переживає Україна», - зауважив Глава держави.

Він підкреслив, що цінності завжди важливіші за гроші і краще виконувати власні зобов’язання перед ЄС, аніж робити бізнес з Росією.

Президент зазначив, що Україна вже чотири роки є об’єктом російської агресії, «коли російські солдати на нашій території вбивають наших солдат та наших мирних громадян».

«Таке брутальне порушення міжнародного права, яке вже призвело до одинадцяти тисяч загиблих, мало б викликати протест у будь-якого політика, який себе поважає. Я б міг також розповісти Сальвіні про жахливі умови, в яких перебувають українські в'язні в російських в'язницях, або про переслідування 350 тисяч кримських татар, які не прийняли російськи паспорти після незаконної анексії з боку Москви», - зазначив Президент України.

Президент зауважив: «Путін –  лише імператор, який хоче приєднати мою країну, навіть не питаючи думку наших людей. Уявімо, що завтра він захоче зробити теж саме із Сардинією. Може організувати фальшивий референдум та заявити, що острів раптом став російським. Кожен італієць почав би боротьбу, щоб отримати його назад та, звичайно, мав би підтримку всього світу. Так само і я чекаю, щоб усі, включно з Італією, боролися проти російської військової окупації моєї країни».

Глава держави також підкреслив важливість економічних обмежувальних санкцій проти країни-агресора, які напряму пов’язані з виконання Мінських домовленостей.

«Насправді, економічні санкції до цих пір є дієвими, тому що, не дивлячись на зростання ціни на газ, російська економіка у стані стагнації, а купівельна спроможність росіян падає. Наразі ці санкції не є покаранням, а лише механізмом, щоб тримати РФ за столом переговорів, метою яких є повернення Україні окупованих територій», - сказав Петро Порошенко та додав, що з урахуванням амбіцій Путіна всі європейські держави мають потурбуватися про захист своєї національної безпеки.