Добровольчий рух став основою і рушійною силою нового українського війська – Президент привітав добровольців

14 березня

bda1756cdb5cc676314f75b06ccaa008 1552551902 extra large

Президент Петро Порошенко зазначає, що саме українські добровольці першими виступили на захист держави на початку російської агресії та стали основою нової української армії. Про це він сказав під час виступу у День українського добровольця у батальйоні оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького Національної гвардії України.

«Коли у березні 2014 року стало ясно, що розпочинається війна. Стало ясно, що під загрозою наша незалежність і що Україна фактично безборонна, трапилося те, чого ворог ніяк не очікував – український народ миттєво самоорганізувався», - заявив Петро Порошенко. 

«А сотні Самооборони Майдану в найважчий час для України прийняли рішення взяти на себе відповідальність за захист Вітчизни. Так був започаткований масовий добровольчий рух, який став основою і рушійною силою нового українського війська. Саме 14 березня 2014 року більше п’яти сотень бійців-добровольців прибули на полігон в Нові Петрівці. І це тоді стало початком бойового шляху першого добровольчого батальйону.  Добре пам'ятаю той день, коли мав високу честь тоді бути серед вас», - сказав Президент. 

За його словами, у короткий термін студентам і науковцям, бізнесменам і робітникам, лікарям і митцям довелось перетворитися на професійних солдатів. «Добровольчі батальйони вступили в бій з російськими інтервентами та їхніми місцевими колаборантами», - додав Президент. 

Глава держави зазначив, що 14 березня нагадує про нещодавні, але вже історичні події, учасниками яких ми всі були і є. «У лютому 2014 країна перебувала в травматичному шоці після брутального розстрілу Майдану, розстрілу героїв Небесної Сотні. Але кожен з нас вірив, що все найстрашніше тоді вже позаду. Попереду ж, здавалося б – мир, відродження демократичної, європейської, української України», - зазначив він.

Президент підкреслив: «Тоді ми ще не знали, що смерті мирних людей не остання трагедія, а це перша кривава спецоперація в російській військовій агресії. «Зелені чоловічки», окупація, а потім і анексія Криму, проросійські тоді ще провокації на Донбасі. Ворог завдав підлого удару в найскладніший для нашої держави перехідний період, коли нова демократична влада тільки намагалася взяти ситуацію в країні під контроль».

За словами Петра Порошенка, Кремль був абсолютно впевнений в успіхові свого бліц-кригу. «Там дуже добре знали, що українська армія розікрадена, розпродана, зруйнована зсередини і де-факто небоєздатна. Нічого дивного, адже руйнація Збройних сил України протягом тривалого часу відбувалася саме під керівництвом російських кураторів», - підкреслив Президент.