Почав працювати електронний рецепт у програмі “Доступні ліки”

3 квітня

61d00c1d9f2b4278edd626bb2bb1e376eaa5eee0

1 квітня в Україні почав працювати електронний рецепт за програмою “Доступні ліки”, що дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Урядова програма “Доступні ліки” з квітня переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України. Кабінет Міністрів України ухвалив відповідні рішення на засіданні 27 лютого 2019 року.

Уже у березні Національна служба здоров’я розпочала підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня 2019 року запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою. Це регламентовано постановами Кабінету Міністрів від 27 лютого 2019 року „Деякі питання реімбурсації лікарських засобів“, „Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію“, „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань".

Для того, щоб отримати такі ліки, треба зробити такі кроки:

1. Записатися на прийом до сімейного лікаря, із яким підписано декларацію. Без такої декларації скористатися програмою “Доступні ліки” буде неможливо.
2. Лікар має виписати пацієнту електронний рецепт і перевірити номер його мобільного телефону.
3. На мобільний телефон пацієнта має прийти СМС із номером рецепту та кодом підтвердження, який треба назвати в аптеці.
4. У будь-якій аптеці, що бере участь у програмі “Доступні ліки”, пацієнт називає номер рецепту, за яким працівники аптеки пропонують перелік ліків.
5. Пацієнт обирає ліки, називає чотиризначний код підтвердження, і отримує ліки.

Нагадаємо, за програмою “Доступні ліки” українці отримали вже 33 млн рецептів.