Ризики трудової міграції: що необхідно знати

22 липня

246408

Серед найбільш невтішних реалій, що руйнують сім’ї та негативно позначаються на економіці краю, – відтік трудових ресурсів за кордон. Залишаючи дітей, дім, нехтуючи сімейними цінностями, багато хто не усвідомлює ризиків нелегального заробітчанства.

Часто наслідком нелегального працевлаштування стає торгівля людьми. Згідно інформації Міжнародної організації праці 21 млн осіб у світі залучені до примусової праці.

На сайті Міністерства соціальної політики України розміщений і щомісячно оновлюється перелік ліцензованих компаній. Необхідно перевірити, чи серед оприлюднених організацій є агенція, з якою співпрацює особа, бажаюча виїхати за кордон на роботу.Послуги фірми-посередника повинні бути безкоштовними, окрім оплати за проїзд та оформлення документів (візовий збір). Вимагання передоплати за консультацію або пересилання документів – перші ознаки нечесного агентства. Громадянин має право знати повну інформацію про майбутнього працедавця, графік роботи, розмір оплати праці, умови проїзду та проживання, порядок медичного та соціального страхування. Договір про працевлаштування має бути абсолютно зрозумілий, коректно перекладений та нотаріально завірений.За жодних обставин не можна віддавати оригінал паспорта потенційним працедавцям чи третім особам! Прохання віддати документи для збереження – це ще один індикатор, який повинен насторожити вас щодо правомірності дій керівництва фірми.

Пам’ятайте! Нелегальний трудовий мігрант є абсолютно незахищений та безправний, він випадає з легального соціуму і при настанні будь-якого інциденту, пов’язаного з травматизмом, опиняється один на один з цією проблемою!

За консультацією звертатись:

Урядова «гаряча лінія»

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38 (044) 284-19-15 (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку).

Всеукраїнська Асоціація з міжнародного працевлаштування

0 800 309 875 – call-center.

Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

527 та 0 800 505 501 – номери гарячої лінії, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону. Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно! 527.org.ua – електронні консультації