15 жовтня - Міжнародний день білої тростини

15 жовтня

 1571144577 613x322.26848874598 3 0

Щороку, 15 жовтня,  у всьому світі відзначається Міжнародний день білої тростини,  що був затверджений у 1970 році з ініціативи Міжнародної федерації сліпих, який  має на меті привернути увагу громадськості, владних структур та меценатів до проблем людей з вадами зору.

Головні гасла Міжнародного дня білої тростини – толерантність, рівноправність та інтеграція.

Історія білої тростини, як символу сліпоти, бере початок у 1921 році. В м. Бристоль (Велика Британія) молодий фотограф Джеймс Біггс через нещасний випадок втратив зір. Порада осліплого солдата розвивати свою самостійність допомогла йому розпочати нове життя. З часом він зазначив, що звичайна тростина не гарантує безпеки, а також може стати джерелом небезпеки для інших перехожих. Джеймс пофарбував тростинку в білий колір, щоб вона більше привертала до себе увагу, навіть за похмурої погоди.

Це нововедення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але й всієї Європи, Америки.     

      

Головна мета цього Дня – ще раз привернути увагу громадськості до проблем незрячих людей, які часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть поруч з нами і не бачать всіх фарб навколишнього світу, щоб зрозуміти і прийняти  один одного такими, які всі ми є: з усіма перевагами, негативними і позитивними сторонами характеру, складнощами і специфікою.

Міжнародний день білої тростини - це спроба зрівняти права осіб з інвалідністю з правами здорових осіб, дозволивши їм відчути себе повноцінними, а іншим перейнятися долею людини з фізичною вадою.

Цього дня закликаємо замислитись про проблеми, з якими щодня стикаються особи з інвалідністю по зору і як ми можемо надати їм підтримку.   

Варто зазначити, що у Львівській області проживає понад 2000 осіб з інвалідністю з вадами зору.

Додатково повідомляємо, що 16 жовтня 2019 року  о 14:00 год. в приміщенні будинку культури ПОГ «ЛУВП УТОС» (м. Львів, вул. Замарстинівська, 130) відбудеться відзначення Міжнародного дня білої тростини та  80-річчя створення першого осередку УТОСу на теренах Львівщини.