Збережемо первоцвіти!!!

18 березня

zirvav repvotsvit plati shtraf20180315 7453Щорічно в Україні проходить операція «Первоцвіт» з метою організації заходів охорони ранньоквітучих рослин, а також тих, які перебувають під загрозою зникнення та занесені до Червоної книги України, зокрема: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий, цибуля ведмежа (черемша) тощо.

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! Як мало ми знаємо про ці дивні рослини – первоцвіти. Їм не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувалися.

Важких непоправних втрат для екосистеми, завдає масовий збір первоцвітів – підсніжника, конвалії, проліска, цикламена та крокусу, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Попри постійну роз’яснювальну роботу серед населення та заборону збирання, деякі несвідомі громадяни відкрито і нахабно ігнорують закон, позбавляючи своїх дітей і онуків можливостей бачити цю красу в майбутньому.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.