"Говорити про дефолт через недовиконання дохідної частини місцевих бюджетів не доводиться", - Іван Собко

14 вересня

За підсумками 9 місяців фінансисти фіксують недовиконання дохідної частини як державного, так і обласного бюджету. Коронавірус вніс свої корективи у виконання бюджету.

«Враховуючи світову пандемію можна стверджувати, що за підсумками 9 місяців як у державному, так і місцевих бюджетах є недовиконання. По деяких територіях є перевиконання, але несуттєве. Рівень виконання обласного бюджету становить 95%, тому говорити, що нас очікує дефолт чи криза поки не доводиться. Недовиконання 5% не є критичним, а згідно із бюджетним кодексом критична цифра, яка потребує перегляду - 15 %», - наголосив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

За словами заступника голови таких бюджетів, які потребують перегляду, на Львівщині є не більше п’яти.

«Всі вони є на контролі, і ми рекомендуємо переглядати критичні речі. З приводу обласного бюджету є деякі видатки, які довелось зменшити, адже їх важко профінансувати при недоїмці 200 млн.грн», - акцентував Іван Собко.

Реформа децентралізації, яка має завершитись цього року, дозволить місцевим бюджетам мати усі повноваження на своїх територіях, в тому числі і фінансові.

«Ми в очікуванні прийняття змін закону про місцеве самоврядування та змін до Конституції, де мають бути  чітко прописані повноваження обласних рад, обласних адміністрацій та ОТГ, аби бачити функціонал кожного. Коли місцеві бюджети будуть самодостатні та матимуть усі необхідні ресурси, на них лягатиме відповідальність за ефективне використання коштів», - розповів заступник голови.

Із 73 ОТГ лише 8 будуть мати індекс податкоспроможності на рівні 0,3.  Іще 25 громад прогнозується на рівні 0,3 – 0,5.

«Допоки на цих територіях не буде інвестиційної привабливості інших показників там не очікуємо. Решта - профіциті громади, кошти яких будуть спрямовані на розвиток. На виборах треба обрати фахових людей, господарників, які раціонально будуть використовувати кошти», - резюмував Іван Собко.

Заступник голови також наголосив, що раціональне використання бюджетних коштів також має контролювати громада. Крім того,  люди мають розуміти за що відповідальний їхній сільський голова чи голова ОТГ.