Сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

25 листопада

index 12 2

Сьогодні, 25 листопада, у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, жорстоко вбитих за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році. Насилля стосовно жінок не обмежене певною культурою, регіоном чи країною, не обмежується воно і конкретними групами жінок у суспільстві.

Насилля проти жінки може приймати різні форми: насилля в сім’ї, зґвалтування, торгівля жінками та дівчатками, примушення до проституції. Згідно з даними Фонду народонаселення ООН, в Україні фізичному насильству піддаються 4 млн жінок, а сексуальному – 1,8 млн жінок. Утім реальна кількість постраждалих жінок значно вище, оскільки потерпілі часто не повідомляють про те, що зазнали насильства.

Україна приєдналася до Конвенції в 2011 році. Символом проти всіх форм насильства над жінками є біла стрічка.