Управління Держпродспоживслужби

Рокунець Тарас Володимирович - керівник

 

Адреса: 82427, Стрийський район, село Добряни, вул.Львівська, 9

Контакти: (03-245) 5-84-94

                факс - (03-245) 5-84-70

                електронна адреса - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

_______________________________________________________________________________________________

Вимоги щодо експорту рослин та продуктів рослинного походження.

Завдяки спільним діям бізнесу, який здійснює господарську діялбність при вирощуванні, зберіганні та обігу аграрної продікції, Україна євелткою аграрною державою.

Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країнаекспортер рослинта продукції рослинного походження. Уряд України активно займається диверсифікацією експорту української продукції рослинного походження.

Разом з цим, з метою запобігання занесенню та поширенню відсутніх на певній території регульованихшкідливих організмів, кожна країна світу – відповідно до міжнародних угод має суверенне право регулювати ввезення рослиних продуктів й іншихрегульованих об’єктів.

Одним із заходів вищезазначеного регулювання передбачених Міжнародною конвекцією  про захист рослин і Угодою про застосування санітарних та фітосанітарних заходів СОТ є вимога деяких країн-імпортерів щодо ввезення рослин та продуктів рослинного походження із офіційно встановлених зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів.

Зокрема вимоги щодо експорту еяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованихшкідливих організмів встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезії, Кенії, КНР, Туреччина.

В інших випадках експорту рослин та продуктів рослинного походження до таких країн неможливий.

Прцедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон». Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України «Про каранти рослин».

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульваних шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умовиофіційного встановлення  місць виробництва або виробничої ділянки затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.

З метою попередження невиправних бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію здійснювати її експорт з офіційно встановлених та/або підтриманні статусу  місця виробництва або виробнтчої ділянки, вільних від шкідливих організмів в період вегетації сільскогосподарських рослин там, де це необхідно.

У випадку встановлення вільних зон,просимо повідомляти:

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Д. Вітовського, 18, тел. (032) 252-69-29, 261-37-10; м. Стрий   вул. Промислова,7          тел.:  067-353-89-50

Державний фітосанітарний інспектор      О.О.Голич.

_______________________________________________________________________________________________

Амброзія полинолиста - небезпечний  карантинний  бурян

Амброзія полинолиста - надзвичайно небезпечний бур'ян обмежено поширений   на території України.. Засмічує всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях   залізничних, автомобільних, ґрунтових   доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і рік та інших необроблюваних землях.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина з родини айстрових (складноцвітих), за зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4–15 см, черешкові, перисто-розсічені. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній - сірий, опушений. Перші сходи   появляються   за середньодобовії температури 8-10 гр.

Цвітіння починається з кінця липня і продовжується до вересня. Утворюючи велику наземну масу і кориневу систему вона сильно пригнічує культурні рослини, за сприятливих умов рослини можуть бути заввишки 2-2,5м. Утворює 30-40тис. несправжніх плодів, насіння зберігає схожість від 10 до 40 років. Насіння поширюється вітром, водою, з насіннєвим матеріалом, будівельними матеріалами (щебенем, піском), транспортними засобами, тощо. Тварини її не вживають через великий вміст в ній гірких ефірних масел.

Амброзія шкідлива і для людей, особливо дітей та людей похилого віку. Її пилок є сильним алергентом і може викликати алергічне захворювання - амброзійний полиноз. Симптомами захворювання є різко виражений алергічний риніт, кон”юктивіт, різні форми бронхіальної астми, кропивниця. Захворювання супроводжується різким ослабленням організму, що може призвести до втрати працездатності хворого.

На території Стрийського району амброзія полинолиста обмежено поширена на території слідуючих підприємств:   Станція Стрий Виробничий підрозділ "Львівська дирекція залізничних перевезень" Регіональна філія "Львівська залізниця" ПАТ"Укрзалізниця"-0,3га.(на території колій прилеглих до Станції Стрий м.Стрий вул. Вокзальна,7), та Компанія Онур Тааххут Таджикистан ве Тиджарет Лімітед Ширкеті79037, м. Львіввул. Б. Хмельницького, буд 212, корп. 2 -- 0,25га(обїзна дорога від Стрийської центральної районної лікарні до Моршинської розвязки, від моршинської розвязки до автозаправки ВАТ Укрнафта с.Дуліби).   На даних підприємствах необхідно забезпечити посилений контроль за виконанням заходів з локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму амброзії полинолистій .За невиконання заходів по локалізації та ліквідації амброзії полинолистої передбаченао адміністративна відповідальність (ст. ст. 105, 106, 188-26 Адмінкодексу)

Карантинні заходи та засоби боротьби.

   Важливе значення мають карантинні заходи - ретельна перевірка насіннєвого матеріалу, особливо культур пізніх строків збирання: люцерни, конопель, суданської трави, гречки та ін.

   Забороняється використовувати посівний матеріал, засмічений насінням карантинних бур'янів, а також перевозити насінне зерно без попереднього очищення. Машини і знаряддя, що використовувались при збиранні урожаю з ділянок, засмічених карантинними бур'янами, необхідно очистити і продезинфікувати, а потім вже використовувати для інших робіт.  

   Для запобігання занесенню насіння з гноєм та іншими органічними добривами грубі корми слід використовувати в запареному вигляді, зернові відходи - розмелювати з помолом часток не більше 1мм.. або запарювати, і використовувати чисту від насіння бур'янів підстилку. 

В період вегетації проводити обстеження на виявлення амброзії полинолистої.

При виявленні карантинного буряну - амброзії полинолистої повідомляйте ГУ Держпроспоживслужби у Львівській обл. за адресою м.Стрий вул. Промислова,7 тел. 0673538950.

Головний спеціаліст – Державний фітосанітарний інспектор                                         Орест Голич

________________________________________________________________________________________________

ПРО ПРОБЛЕМУ ЗАСТОСУВАННЯ ФАЛЬСИФІКОВАНИХ ПЕСТИЦИДІВ

       Фальсифіковані пестициди і агрохімікати — продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника- ст.1 ЗУ “Про пестициди і агрохімікати”(№ 86/95-ВР від 02.03.1995.)

   Кожен аграрій, що займається сільськогосподарським виробництвом, прагне отримати прибуток від своєї діяльності. У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин неможливо. Відомо: рослини сільськогосподарських рослин пошкоджують більш як 400 видів шкідників, вражають біля 300 збудників хворіб, пригнічують більше 300 видів бур'янів. Втрати від життєдіяльності шкідливих організмів можуть складати 30-45% потенційного врожаю. А, отже,- ринок засобів захисту рослин постійно зростає.

   Сучасному сільгоспвиробнику нині гріх скаржитись на брак агрохімікатів на ринку. Навпаки, по великому рахунку, слід жалітися, що їх забагато. Оманливо багатий вибір та начебто величезна конкуренція— це один бік медалі. З іншого боку, є беззаперечні факти, що чимала частина засобів захисту рослин має вкрай сумнівну якість та ефективність. Однак, з огляду на ряд суб'єктивно-об'єктивних факторів для певної категорії сільгоспвиробників при виборі пестицидів перевагою є не якість, а ціна. Таким станом речей користуються шахраї, які для отримання надприбутків продають підробні пестициди.

   Проблема фальсифікованих пестицидів не втрачає своє актуальності вже котрий рік поспіль. Вже давно не секрет, що інколи на один популярний оригінальний препарат припадає в декілька разів більше підробок. Загалом, приблизно 15% сільськогосподарських площ в Україні обробляється відвертим фальсифікатом, хоча інколи й вкрай гарно замаскованим. За словами фахівців, найбільше підробляються ті продукти, які вийшли з-під патентного захисту. Схема надзвичайно проста: за кордоном купують дешевий генеричний аналог і ліплять на нього дорогу етикетку. Найбільше підробляються препарати з невисокими нормами витрати та високою ціною оригіналу.

Сьогодні від фальсифікованих пестицидів потерпають всі країни Європи, проте Україна, на жаль, посідає одне з чільних місць. В Україну такий “продукт” у левовій частині потрапляє із-за кордону під виглядом інших товарів. Вони вже рофасовані відповідним чином. Але можуть фасуватися і в Україні. Це, в першу чергу стосується препаратів, що реалізуються у роздрібній торгівлі для застосування на приватних присадибах.

     Фальсифікати умовно можна поділити на дві групи.

   У першому випадку це дешевий генерований замінник оригінального препарату з тотожною або подібною діючою речовиною. Інші складові такого пестициду є, як правило,   хімічними речовинами невідомого походження.

     До другої групи можна включити підробки, що є речовиною, основним призначенням якої є візуальна схожість з оригінальним препаратом. Будь-якої пестицидної дії від такого препарату очікувати не варто. Крім того, у гіршому випадку такий пестицид призведе до загибелі культурних рослин внаслідок дії агресивних хімічних домішок.

     Крім економічних втрат, застосування фальсифікованих “ЗЗР” спричиняють більш вагому шкоду — це вплив на здоров'я людини та навколишнє природне середовище.

     Купуючи та застосовуючи підробку, ви можете не тільки втратити урожай культури, але й забруднити грунт- завдати цим шкоди наступним культурам, що будуть вирощуватися на цьому полі. Також наражаєте на небезпеку людей, що працюватимуть з такими пестицидами, а також в дальнійшому споживатимуть вирощену таким чином продукцію. Не є виключенням ви і ваші діти. Підроблений препарат може містити найрізноманіші небезпечні хімічні домішки, в тому числі діоксини, що спричиняють вроджені каліцтва впродовж поколінь.

   Оригінальні препарати виробляються компаніями-виробниками відповідно до затверджених специфікацій вмісту всіх їх складників, які попередньо проходять сувору токсикологічну та екологічну експертизу. Тому вони не можуть містити шкідливих домішок на противагу препаратів невідомого походження.

         Ми не можемо жити сьогоднішнім днем і мусимо поважати здоров'я оточуючих нас людей і природу. Ми всі чекаємо від держави дій щодо покращення нашого життя. В цьому випадку треба почати із себе.

1)Купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів- перший крок до отримання оригінального продукту

2)звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо.Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

3)звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані засоби захисту рослин: дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини)

4)роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару.

Г.М.Янюк, державний фітосанітарний інспектор відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

 

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ , ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ?

Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників захворювань. Саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції та харчові отруєння.

Харчові отруєння - це захворювання людини, що передаються через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією: чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин. Часто харчові отруєння є наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели та інші ), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб, навіть до 7 діб.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, об’єкти навколишнього середовища, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби,  які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку. Інколи дорослі перед тим як купувати фрукти (яблука, виноград, вишні, черешні) пробують їх на смак або дають дитині щойно куплені немиті фрукти, не замислюючись над негативними наслідками таких дій. Овочі та фрукти можуть забруднюватися не тільки руками хворих, які їх збирають або продають, а й ще забрудненою водою при поливі городів. Тому, будьте пильними і обережними, щоб не постраждати від недобросовісних виробників та продавців! Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона недоброякісна.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.

           Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності (токсинів).
         Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

1. Виконувати правила особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і після перебування в громадському транспорті, відвідування туалету ( адже після миття рук кількість мікроорганізмів в значній мірі зменшується ).
2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
3. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, зелений туризм тощо) для миття посуду і рук використовувати профільтровану і кип’ячену воду, для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
4. Не вживати м’ясні та молочні продукти, що були придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
5. Перед вживанням свіжих овочів чи фруктів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
6. Для вживання вибирати продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу тривалий час, навіть у холодильнику.
7. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
8. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
9. При зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв не допускайте контакту сирих і готових харчових продуктів, використовуйте окремий обробний інвентар (ножі, дошки).
10. Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
11. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях, на офіційно дозволених пляжах. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.
12. Криниці у сільських населених пунктах розташовуйте якнайдалі від можливого джерела забруднення ( на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників ). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки спеціальним відром.
       Виконання цих нескладних порад дасть можливість уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції чи харчові отруєння і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
         Якщо раптом у Вас з’явилися симптоми гострої кишкової інфекції або харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою ! Самолікування небезпечне для здоров'я ! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора, з’являються штами мікроорганізмів, що не чутливі до антибіотиків. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.
                     Дотримуйтеся вищезазначених порад і будьте здорові !

   

                             

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Стрийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Лужецька В.Я.

________________________________________________________________________________________________

Як вберегти себе від кліщового енцефаліту та хвороби Лайма?

З настанням теплої пори року настає сезон масового відпочинку людей на природі. Але такий відпочинок може мати і дуже негативні наслідки у випадку укусів енцефалітних кліщів. які можна отримати через власну необережність.

Укус кліща енцефалітного може викликати такі серйозні захворювання, як кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма. Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща при укусі , при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції. Хвороба Лайма – інфекційне бактеріальне захворювання, викликається спірохетами особливого виду роду Борелія і передається людині через інфікованого кліща, який є переносником вищевказаного збудника.

Що ж потрібно робити, щоб уникнути укусу енцефалітного кліща?

1 Де можуть перетнутися наші шляхи з цим паразитом?

Енцефалітний кліщ на території України поширений практично повсюдно. Розпізнати цю комаху не складно, вона має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від двох до п'яти міліметрів з темною плямою на голові. Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися.

З усіх кліщів, переносниками збудників є лише десять-п'ятнадцять відсотків. При цьому смертельних випадків фіксується лише один на сімнадцять інфікованих пацієнтів. Звичайно, статистика статистикою, але краще неприємностей такого роду все ж уникати. Для цього необхідно знати і дотримуватися певних правил, які допоможуть вчасно попередити трагічні наслідки.

Переважно кліщ нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить повз, зачіпає рослину, кліщ виявляється у нього на одязі. Паразит поширений в листяних лісах і, навіть якщо ліс змішаний, то кліщ вибере листяну його частину

2.Чим же небезпечні кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма?

Кліщовий енцефаліт - це вірусне захворювання, що вражає переважно центральну нервову систему і за кілька днів може привести до летального результату. Захворювання негативно відбивається на сірій речовині і корі головного мозку, а також спинному мозку, які є відповідальними за опорно-рухові функції організму.

Хвороба Лайма названа на честь міста в США, де вперше це захворювання було виявлено. Це - інфекційне трансмісійне захворювання, що викликається, як правило, бактеріями спірохет, які і розносять кліщі. Зрозуміло, воно проявляється у вигляді ураження шкіри, центральної нервової та опорно-рухової систем, може призвести до лаймтартріту і серйозних захворювань серця.

3. Які симптоми кліщового енцефаліту та хвороби Лайма?

Симптомами захворювання кліщовим енцефалітом є головні болі, підвищення температури тіла до тридцяти дев'яти-сорока градусів, ломота в тілі. Від часу укусу інфікованого кліща до появи симптомів захворювання може пройти від 2 до 4 тижнів.

Симптоми ж хвороби Лайма наступні: з'являється роздратування у вигляді дрібного висипу навколо місця укусу, почервоніння в місці укусу   діаметром близько десяти-п'ятнадцяти міліметрів, що сильно свербить. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см., у 30-40% хворих еритема не спостерігається;

Інкубаційний період даної інфекції близько місяця, найчастіше 14 днів, але відомі випадки, коли хвороба починала проявляти себе тільки через дев'ять місяців.

Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість.

Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.

   4. Як захистити себе від енцефалітного кліща?

Вирушаючи до лісу, парку, на дачу чи на рибалку, у похід слід вжити таких елементарних правил:

   1. Правильно вибирайте свій одяг. Надівайте речі з довгими рукавами, манжетами, що щільно прилягають до руки, комірцями, віддавати перевагу штаням перед шортами. Штани краще заправляти у чоботи, або у шкарпетки. Всі ґудзики повинні застібатися до самого комірця. Не зайвим буде зав'язати навколо шиї хустку, яку слід заправити за комір. На голову не забути надіти кепку чи косинку, адже ділянки голови, покриті волоссям, – улюблене місце кліщів. Дуже зручно застосовувати одяг з капюшоном, таким чином, ви захистите голову. Головна вимога безпеки від кліщів - залишити найменше відкритого шкірного покриву

2. Користуватися спеціальними відлякуючими для кліщів та інших комах засобами, які можна знайти в аптеці у вигляді спрею, мазі тощо.

3. Триматися подалі від кущів та високої трави та нижніх гілок дерев, адже саме там можна зустріти найбільшу кількість кліщів.

Повернувшись додому після походу чи пікніку, варто ретельно оглянути себе та своїх рідних. Зніміть з себе весь одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Підвищену увагу слід приділити волосистій частині голови та природним складкам шкіри (зона під пахвами, під колінами, сідниці), адже саме там найчастіше люблять присмоктуватися кліщі. Не забудьте оглянути і потрусити одяг. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна.

   Кліщ ніколи не нападає відразу. Спочатку він чіпляється за одяг, а потім протягом кількох годин повзає, вибираючи найбільш зручне місце для укусу. Такими місцями найчастіше бувають ніжні й теплі ділянки шкіри. Враховуючи цю обставину, що швидкість пересування кліща не висока, найчастіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. При зупинці на ночівлю не забудьте про намет, який необхідно оглянути ще до настання сутінків.

5. Як правильно витягати кліща?

Якщо кліщ все-таки вкусив, його необхідно витягнути зі шкіри. Робити це потрібно максимально обережно. У будь-якому разі не можна його давити нігтями або пінцетом, розчісувати і намагатися висмикнути силою. У таких випадках з'являється велика небезпека того, що кліщ впорсне в організм велику порцію своєї слини, а з нею і інфекцію.

Руки після цього рекомендується ретельно вимити якимось миючим засобом.

Якщо не впевнені в тому, що зможете видалити кліща самостійно, то краще звернутися в найближчий травмпункт, де кліща витягнуть.

Щоб якось уберегти людей від згаданих хвороб, застосовують так звану вакцинопрофілактику. Якщо бажаєте провести вакцинопрофілактику, то обов'язково порадьтеся з лікарем.

Бажаємо Вам здоров'я і приємного літнього відпочинку!

________________________________________________________________________________________________

Не впусти африканську чуму свиней у свій двір!


Африканська чума свиней (АЧС) — інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. 
Треба знати, що:
- африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині.
- смертність свиней може сягати 100%.
- вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поирення вірусу.
- У разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!
- ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження. 
- вірус хвороби може зберігатися в: 
• у трупах свиней — до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (–20 °C) — безкінечно.
• копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше.
• у солонині — до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців
- термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).

В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина — власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання. 
Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС: 
• Перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
• Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться через дикого кабана. 
• Перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом (наприклад, добре підійде універсальний чистячий засіб для кухонного посуду, ванн, раковин, кухонних плит, кахлю, сантехніки тощо). Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті. 
• Не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
• Не випускайте свиней з хліва — їх не можна вигулювати.
• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір. 
• Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати. 
• Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, — обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧс за результатами лабораторних аналізів. 
• Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме ширитися Україною. Для прикладу: в Іспанії з африканською чумою свиней боролися понад 30 років, поки не вдалося впровадити правила біобезпеки. Є й інший варіант — кубінський: щоб подолати захворювання, знищили всіх свиней. Це привід для власників замислитися, що краще: не допустити АЧС у свій двір, чи стати причиною знищення свиней у всьому селі через недбалість!

Про необхідність одержання допуску (посвідчення) на право роботи із пестицидами і агрохімікатами

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області нагадує особам, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівникам підприємств, установ та організацій, фізичним особам-підприємцям, що організовують виконання таких робіт, про необхідність одержання допуску (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами (далі – допуск).
Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746). «Підприємці, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку, та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, щороку» - зазначено в п. 2.ст. 18 Закону України «Про захист рослин».
Відповідно до постанови КМУ від 10 вересня 2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та Положення, затвердженого постановою КМУ від 02 вересня 2015 р. № 667, Держпродспоживслужба України є правонаступником Держветфітослужби України, а Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області є правонаступником Державної фітосанітарної інспекції у Львівській області. 
Зважаючи на вищевикладене, доводимо до відома усіх зацікавлених осіб :
допуски та посвідчення видаються посадовими особами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області на території Стрийського району за адресою : м.Стрий, вул.Промислова,
7(МП Стрий), тел.:0971845620
Нагадуємо, про те, що відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту рослин несуть особи, винні у непроходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобів захисту рослин, що тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність згідно із Законом України «Про захист рослин».

Державний фітосанітарний інспектор                                                                                                            Г.М.Янюк

_______________________________________________________________________________________________

          Що потрібно знати про грип та ГРВІ ?

  • Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ)- інфекція, яка характеризується загальним інтоксикаційним синдромом і переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів, інфекційна хвороба верхніх дихальних шляхів, яка легко поширюється.  Відома значна кількість збудників (понад 200),  які належать до різних нозологічних груп вірусної природи (віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, коронавіруси, пікорнавіруси, риновіруси, ентеровіруси, віруси герпесу й інші), що тісно пов'язані з захворюваннями респіраторного тракту людини, спричиняючи розвиток ГРВІ. До прикладу, риновірус- вражає слизову оболонку носа, парагрип- гортань і трахею, грип- трахею і бронхи.
  • ГРВІ складають близько 90 % всіх вірусних захворювань і є основною причиною тимчасової непрацездатності.
  • Грип (англ. influenza, фр. grippe) — гостра вірусна інфекційна хвороба з періодичним епідемічним чи ,навіть,  пандемічним поширенням. Хвороба характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою.
  • Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним аніж інші ГРВІ. Тому перші ж ознаки ураження респіраторної системи вимагають особливої уваги через те, що потрібно виявити саме грип. Найчастішим ускладненням грипу є геморагічний набряк легень, набряк головного мозку, які можуть лише за декілька днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок грипу, часто погіршуючи перебіг фонових серцевих хвороб. Нерідкими ускладненнями є приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту або пневмонії.

Симптоми ГРВІ

Час , який потрібен збуднику для подолання захисних бар’єрів організму і активного розмноження називається інкубаційним періодом. Для ГРВІ цей час найчастіше становить від кількох годин до 4 діб.

Далі починає поступово розвиватися клінічна картина ГРВІ. Її можна розділити на 2 синдроми — катаральний та інтоксикаційний.

Катаральний синдром є результатом ураження слизових оболонок і виявляється так:

  • біль у горлі
  • кашель
  • закладеність носа, чхання
  • осиплість голосу
  • конюктивіт

Інтоксикаційний синдром  виявляється:

  • підвищенням температури
  • ознобом
  • болем у суглобах і м’язах

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику.

До медичної групи ризику належать:

- діти до 5 років (особливо – діти до 2 років);

- вагітні жінки;

- люди віком від 65 років;

- люди з надмірною вагою;

- хворі на цукровий діабет;

- хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;

- хворі на хронічні захворювання легенів;

- люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

До професійної групи ризику належать:

 - медичні працівники;

 - вчителі й вихователі;

 - продавці;

 - водії громадського транспорту;

 - усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи небезпечних симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.

Шляхи передачі

Передача ГРВІ найчастіше відбувається повітряно-крапельним шляхом. Під час чхання, так само як і при кашлі, з рота хворої людини вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях .Але він є не єдиним. Віруси, що викликають ГРВІ, мають здатність уражати слизові оболонки дихальних шляхів людини. Це означає, що міцно зафіксуватися і почати активне розмноження вони можуть, лише потрапивши на слизову носа, рота, горла, бронхів.

                Зазвичай частки вологи з вірусами вдихаються іншою людиною не відразу (для цього потрібно перебувати в безпосередній близькості до хворої людини), а після того, як вони осядуть на підлогу, висохнуть і знов піднімуться в повітря з пилом.

Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Тобто та сама чхаюча або кашляюча людина прикриває рот рукою, сподіваючись запобігти поширенню інфекції повітряно-крапельним шляхом. При цьому вона і не підозрює, наскільки спрощує передачу своєї інфекції контактним шляхом. Справа в тому, що вся колосальна маса вірусів, яка повинна була вийти у відкритий простір, осідає на руці цієї ж людини, яка розносить вірусну інфекцію, торкаючись дверних ручок, предметів побуту, «роздає» надалі вірусну інфекцію по руках друзів, колег і знайомих при рукостисканнях. Тим, у свою чергу, залишається лише доторкнутися своєю рукою до рота, носа, або протерти очі, які також вистелені прийнятливою до ГРВІ слизовою оболонкою, і складний повітряно-крапельний шлях передачі скорочується для вірусу за часом і складністю в десятки разів. Тому, так важливо часто мити руки, а при чханні прикривати рот серветкою, а не рукою.

Також варто знати, що збудники ГРВІ досить стійкі в зовнішньому середовищі. Так, вірус грипу може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів. Особливо добре вірусні частки зберігаються в побутовому пилі. Тому так важливо робити регулярне вологе прибирання і провітрювати приміщення.

Важливим є стан слизової оболонки верхніх дихальних шляхів,де постійно утворюється слиз, що забезпечує функціонування так званого місцевого імунітету — захисту слизових оболонок. Якщо слиз і слизові оболонки пересихають — робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар'єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворіє при контакті з вірусом із найбільшою вірогідністю. Головний ворог місцевого імунітету — сухе повітря. Тому важливо, щоб повітря в приміщенні було прохолодне і вологе (50-70%) - для цього можна використовувати зволожувачі повітря і також слідкувати за станом слизових оболонок. Слизові оболонки потрібно часто зволожувати сольовими розчинами, які можна як придбати, так і зробити самостійно (1ч.л. солі/1 л кип'яченої води).

Для успішного проникнення вірусу в організм важливий ще один фактор — кількість вірусних частинок, що потрапляють в організм. Чим їх менше, тим менша ймовірність того, що захисні бар’єри організму будуть подолані і виникне захворювання. Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великими скупченнями людей: офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах. Навпаки, на відкритому повітрі зустріти достатню для зараження кількість мікробних часток практично неможливо. Тому потрібно частіше провітрювати приміщення, більше часу проводити на свіжому повітрі, уникати місць скупчень людей.

                Знаючи шляхи передачі, необхідно дотримуватись наступних профілактичних заходів:

- часто мити руки (миємо самі і вчимо дітей);

- уникати  місць скупчень людей;

- часто провітрювати приміщення;

- повітря в приміщенні прохолодне (18-20 °С) і вологе (50-70%);

- робити  часті вологі прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів:

- зволожувати  слизові оболонки сольовими розчинами;

- використовуємо маски,як профілактичний засіб;

- пити  достатньо рідини, раціонально харчуємось, займаємось спортом;

--специфічна профілактика грипу-вакцинація.

Звертаємо увагу на необхідність дотримання повітряно-температурного режиму, своєчасність проведення профілактичних заходів гігієни приміщень, в т.ч  дезінфекції повітря та поверхонь закритих приміщень в організованих дитячих колективах, лікувально-профілактичних заходах та інших об’єктах сфери послуг,  

                 Уникайте самолікування. Звертайтесь до лікарів.

_______________________________________________________________________________________________

Щоб їжа не стала причиною проблем із здоров’ям

Практично щодня в Україні стає відомо про нові випадки гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь мікробної природи, так і не мікробної приподи.

Ця інформація - переважно про ті групові випадки, в яких постраждало троє і більше осіб.

Але є ще випадки, коли захворіли одна-дві людини. А ще є й такі, інформація про які взагалі відсутня, адже люди лікуються самостійно, вдома, не звертаючись за допомогою до лікувально-профілактичного закладу.

Практично всі гострі кишкові інфекції проявляються однаково: у хворого з’являються нудота і блювота, болі в животі, виникають розлади випорожнення (діарея). Діарея нерідко поєднується з підвищенням температури тіла та інтоксикацією.

До цих хвороб відносять такі, що виникають через вживання їжі, забрудненої патогенними мікроорганізмами, — дизентерія (шигельози), ешеріхіози, сальмонельози, ієрсиніоз тощо.

Дизентерію здавна називають хворобою брудних рук. Резервуаром збудника і джерелом дизентерії є людина — хворий або безсимптомний носій. Найбільше епідеміологічне значення мають хворі з легкою або стертою формою дизентерії, особливо ті, хто має відношення до харчової промисловості та закладів громадського харчування та можуть забруднити готові страви та продукти харчування на всіх стадіях виробничого процесу при порушенні  технології  виробництва.

При сальмонельозах джерелами інфекції можуть бути всі види тварин, а також хворі люди та носії збудників сальмонельозу. У хворих тварин за життя, а також при недотриманні людьми правил забою (домашньої птиці, свиней і рогатої худоби) м’ясо може бути первинно забруднене сальмонелами. Збудники захворювання також часто зустрічаються і в яйцях домашньої птиці (у курячих і особливо качиних).

 Вториннез зараження відбувається, як правило, коли порушується технологія обробки їжі і при неправильному її зберіганні. Потрапивши в харчові продукти, збудник сальмонельозу починає швидко розмножуватись і досягає кількості, достатньої для зараження. Ознаки хвороби з’являються при вживанні в їжу забруднених сальмонелами продуктів після прихованого (інкубаційного) періоду, що триває від 6 годин до 3 діб.

У більшості випадків захворювання дітей джерелом інфекції є хворі люди (батьки) або носії сальмонел, які при недотриманні правил особистої гігієни руками можуть забруднювати продукти харчування або предмети догляду за дітьми.

При стафілококовому отруєнні джерелом інфекції також є людина.  В даному випадку - та, у якої є гнійничкові ураження шкіри: рана кисті, що нагноїлась, панарицій і ангіна, і т. д. Особливу небезпеку представляють гнійничкові захворювання та ангіни  у кухарів та кондитерів. Стафілококи швидко розмножуються в солодких продуктах (кондитерські кремові вироби, кисіль, компот і т. ін.). Розмножуючись, бактерія виділяє отруту (токсин). Уже через кілька годин після вживання продуктів, які містять стафілококовий токсин, починається захворювання.

Ієрсиніоз - це гостра кишкова інфекція, яка передається від тварин до людей і супроводжується алергічними і токсичними проявами, ураженням багатьох внутрішніх органів.

Основним джерелом бактерій є домашні тварини, гризуни, худоба. Людина також може бути переносником інфекції, проте такі випадки дуже рідкісні. Найчастіше вогнищеві епідемії виникають саме внаслідок поширення захворювання гризунами. Зазвичай бактерія потрапляє в організм людини разом із забрудненою екскрементами хворих тварин, водою та їжею (овочі, фрукти,особливо з ознаками гниття, тощо).

Необхідно акцентувати увагу на тому, що заражені мікробами страви та харчові продукти в більшості випадків виглядають свіжими, доброякісними та привабливими.

Таким чином, основними причинами спалахів гострих кишкових інфекцій є грубе порушення правил особистої гігієни - як особами, які готують страви, так і тими, хто їх вживає. Також до гострих кишкових інфекцій дуже часто призводить порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму. Не менш важливими є якість харчових продуктів і сировини, з яких готується страва.

Досить великий ризик несуть у собі продукти (як готові страви, так і сирі м'ясо, молоко, риба тощо), придбані на стихійних ринках.

Профілактика харчових отруєнь є невід'ємною складовою боротьби з ними. Заходи з профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в побуті не є складними і полягають в наступному:

  • у першу чергу слід звернути увагу на ті місця, де ви зазвичай купуєте продукти і готові страви; ні в якому разі не купуйте їх на стихійних ринках, з рук, з землі;
  • дотримуйтесь технології приготування страв;
  • зберігайте сирі (необроблені) харчові продукти окремо від готових страв та продуктів, готових до вживання;
  • ретельно очищайте, мийте сирі продукти перед їх приготуванням та вживанням;
  • не готуйте страви з запасом;
  • обов'язково дотримуйтесь правил особистої гігієни – ретельно мийте руки після відвідування туалету та перед приготуванням і вживанням їжі.

Що ж стосується суб'єктів господарювання — власників і керівників закладів громадського харчування (в т.ч. харчоблоків), підприємств харчової промисловості, об'єктів торгівлі, то все дуже просто, а саме: дотримання вимог Закону України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» в повному обсязі гарантує, що виготовлена продукція буде якісна і безпечна.

Нагадуємо, що  з 15.09.2015р діє Закон України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» , яким визначено обов’язки операторів ринку , вимоги щодо забезпечення простежуваності на потужностях з виробництва та обігу харчових продуктів, вимоги щодо обов’язкової державної реєстрації потужностей, вимоги до харчових продуктів, до обігу об’єктів санітарних заходів,  гігієнічні вимоги до потужностей, гігієнічні вимоги до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, гігієнічні вимоги до обладнання та інвентарю,  вимоги щодо постачання води , вимоги до персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, гігієнічні вимоги під час термічної обробки,  гігієнічні вимоги до транспортних  засобів. Законом  визначена відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а також передбачено відшкодування операторами ринку  заподіяної шкоди (збитків )

І наостанок. Пам'ятайте: відповідальність за якість та безпечність будь-якої продукції, що випускається, виготовляється і реалізується, в повній мірі лежить на суб'єктові господарювання. А відповідальність за страви, приготовлені вдома, — особисто на кожній людині.

Головні  спеціалісти Управління Держпродспоживслужби в Стрийському районі Лужецька Віра Ярославівна та Турчин Надія Петрівна

т. 5-84-70