Для відома землекористувачів

15 квітня

1b17Сівозміна – це науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і парів у часі й на території, або тільки в часі.

Чергування в часі – це щорічна або періодична зміна культур і чистого пару на конкретно взятому полі. Чергування на території означає, що земельний масив сівозміни поділений на поля, де щороку (почергово) вирощуються культури. На кожному полі вони чергуються в часі.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 164 від 11.02.2010 року «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах», затверджуються допустимі норми періодичності вирощування культури на одному і тому самому полі становлять:

для кукурудзи в сівозміні або на тимчасово виведеному із сівозміни полі - протягом двох-трьох років поспіль; для соняшника - не менше, ніж через сім років; для лікарських рослин (залежно від біологічних властивостей) - один - десять років.

Правильна сівозміна з врахуванням сумісності культур і дотримання необхідних пауз при вирощуванні однієї і тієї ж культури на заданому місці – запорука здорових посівів.
Невиконання вимог законодавства щодо дотримання сівозмін може мати своїм наслідком ґрунтовтому — порушення біоенергетичного режиму ґрунтів та різке зниження урожайності сільськогосподарських культур внаслідок їх беззмінного вирощування або частого повернення на попереднє поле сівозміни, що призводить до погіршення якісного стану ґрунтів, накопичення у ґрунтах специфічних хвороботворних мікроорганізмів та насіння бур’янів.