«Відвідування медичного закладу з метою вакцинації є обгрунтованим і доцільним» - Орест Чемерис

2 листопада

 1604330890 613x321.73667146974 3 0Будь-які перерви у плановій імунізації можуть призвести до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань. Тому медики закликають вакцинуватись навіть під час пандемії, дотримуючись стандартних заходів інфекційного контролю. 

"Слід пам'ятати, що такі інфекції як кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, паротит, краснуха, гепатит В залишаються актуальними і становлять загрозу для дітей, особливо перших двох років життя. Важливо підтримувати охоплення щепленнями на рівні не нижче 85-95%, аби не збільшилася частина неімунізованих осіб, що в наступних роках може привести до спалахів вакцинокерованих інфекцій», - зазначив директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

За словами експерта департаменту охорони здоров’я з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталії Гончар, Львівська область забезпечена вакцинами. Зокрема для профілактики туберкульозу (БЦЖ); гепатиту В («Еувакс В»); інактивованою поліомієлітною вакциною («Імовакс поліо»); комбінованою пентавалентною вакциною для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В, гемофільної інфекції (Пента-Хіб); для профілактики кору, паротиту, краснухи («Пріорикс»).

«Дифтерійно-правцеві анатоксини АДП та АДП-м в медичних закладах на сьогодні наявні, хоча до кінця року може виникнути їх нестача, адже АДП та АДП-м надійшло 51%, а вакцини АКДП – 55% від кількості потреби на 2020 рік. Також в листопаді очікується надходження оральної поліомієлітної вакцини. Скористайтеся можливістю і провакцинуйте своїх дітей. Все дуже просто: зверніться до свого сімейного лікаря і ця послуга буде максимально безпечною», - наголосила експерт.

Уся країна вважається захищеною від хвороби, коли сформовано так званий колективний імунітет: 95-97% населення країни мають щеплення від конкретної хвороби. Колективний імунітет захищає тих людей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин.