Уряд оновив Порядок проведення нормативної грошової оцінки сільгоспземель

12 січня

 1610380663 611x321 3 0 nwЗ метою забезпечення ефективної та прозорої земельної реформи, Уряд оновив Порядок проведення нормативної грошової оцінки сільгоспземель. Це означає, що власники земель отримали можливість оновлення технічної документації з оцінки земельних ділянок.

“Повна нормативно-грошова оцінка земель по всій території України була проведена ще у 2018 році. Але зрозуміло, що з часом стан земель і властивості грунтів можуть змінюватись. Ми почули побажання аграріїв надати їм можливість оновлювати оцінку своїх земельних ділянок і внесли певні зміни, що забезпечить справедливу ціну на землю та ефективну реалізацію земельної реформи», - прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Так, постановою вносяться зміни до:

  • Порядку проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 р. № 105;
  • Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. № 1051.

Реалізація постанови передбачає виключення положень щодо обов’язковості використання результатів загальнонаціональної НГО земель с/г призначення для надання відомостей із Державного земельного кадастру. Також надано можливість власнику або землекористувачу замовляти проведення НГО окремої земельної ділянки до спливу строку, визначеного частиною другою статті 18 Закону України «Про оцінку земель».

“Нормативна грошова оцінка – це важливий показник та є одним з ключових податкових питань, які стосуються землі. Нормативна грошова оцінка необхідна для розрахунку земельного податку, для розрахунку розміру орендної плати при оренді земельної ділянки, для розрахунку втрат лісогосподарського та сільськогосподарського виробництва, для розрахунку оплати державного мита під час оформлення договорів купівлі-продажу/міни/дарування земельної ділянки,  при спадкуванні земельної ділянки. Важливою НГО є для наповнення місцевих бюджетів, а також для бізнесу. Головне завдання сьогодення — визначити вартість землі. Зростання уваги щодо цього пов’язано з розвитком ринкових інструментів в Україні, зокрема, з запровадженням ринку землі”, - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Додатково інформуємо, облдержадміністрацією спільно з науковими установами, організаціями, інститутами, громадськими асоціаціями проаналізовано проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» та надіслано ґрунтовні пропозиції до Методики в Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.