Визначено 474 потенційних переможці Конкурсу проєктів місцевих ініціатив

5 травня

 1619794023 613x321 3 0На Конкурсній раді з реалізації Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини на 2021-2025 роки розглянули всі заявки від громад, подані на Конкурс місцевих ініціатив. Загалом їх було 2216, проте лише 474 визначені як потенційні переможці. Кошти з обласного бюджету для реалізації проєктів у 2021 р. виділено в сумі 74, 531 млн грн.

Пріоритетним на 2021 р. у конкурсі визначений напрям освіти, на який скерують 26 212, 240 грн. Інші пріоритетні напрями – культура, вуличне освітлення, охорона здоров’я, обласні заклади та установи, некомерційні комунальні підприємства Львівської обласної ради. Найбільше потенційних переможців з Дрогобицької (35) та Львівської (28) ТГ.

Конкурсна рада вирішила, що до 28 травня потенційні переможці повинні подати рішення органів місцевого самоврядування (рішення сесії або виконкому) щодо забезпечення їх бюджетним фінансуванням. 

Частка співфінансування проєктів місцевих ініціатив складає 50 %. Тобто, 50 % вартості проєкту фінансується з обласного бюджету, решта 50 % - за кошти органу місцевого самоврядування, громади та спонсора.

Разом з тим, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко зазначив, що Комплексна програма (в частині Конкурсу проєктів місцевих ініціатив) потребує змін, аби в наступні роки члени Конкурсної ради могли звертатися до Львівської обласної ради з пропозиціями про дофінансування певних проєктів.

«Основна мета цього Конкурсу – сприяти розвитку інфраструктури у  громадах, особливо у сільській місцевості. Але ми повинні пам’ятати, що функція облдержадміністрації – це ефективне використання бюджетних коштів, а функція депутатів – максимально затягнути ресурси на території. Вважаю, що в подальшому ми маємо спільно напрацювати зміни до Програми, враховуючи проведення реформи децентралізації, щоб була можливість обрати більшу кількість потенційних переможців», - зазначив Іван Собко.

Окрім того, як зауважив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, є громади, які, в першу чергу потребують підтримки облради та облдержадміністрації, зокрема, в частині розвитку соціальної інфраструктури, тому напрацювання змін до Програми є необхідним.

З переліком потенційних переможців можна ознайомитися за посиланням.