«Миколаївська фортеця, як пам’ятка культурної спадщини, буде збережена»,- Андрій Годик

17 червня

 1623919994 612x321 3 0Частину Миколаївської фортеці вже кілька років різні зацікавлені особи пробують перетворити на піщаний кар’єр. Щоб зберегти пам’ятку, ЛОДА ще на початку року ініціювала в стислі терміни завершити формування всієї облікової документації на складові частини комплексу. Про це сьогодні в межах брифінгу розповів перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

«Миколаївська фортеця, як пам’ятка культурної спадщини, є і буде збережена. Для цього були підготовлені документи, проведені відповідні дослідження фахівцями та науковцями, за результатами яких у травні поточного року було розпорядження голови ЛОДА щодо занесення щойно виявлених об’єктів складових комплексу "Миколаївська фортеця" до переліку об’єктів культурної спадщини. Надалі ЛОДА скерувала відповідний лист на Міністерство культури для внесення відомостей про вказаний об’єкт до Державного реєстру нерухомих пам’яток культури», - розповів Андрій Годик.

Також Львівська ОДА скерували лист на ОТГ, де географічно знаходиться вказаний об’єкт, для підготовки необхідної документації, а саме - укладення охоронних договорів на споруду.

«Хочу наголосити, що вищевказаним розпорядженням голови ЛОДА запущена процедура і чітко зафіксовано, що вказаний об’єкт не може використовуватися під кар’єр. Споруда вже фактично захищається законом «Про охорону культурної спадщини» та порядком обліку об’єктів культурної спадщини. Позиція ЛОДА залишається послідовною і надалі - ми будемо захищати вказаний об’єкт», - додав перший заступник.

Також Андрій Годик висловив позицію ЛОДА щодо нещодавнього затримання керівника управління охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації Василя Петрика.

«Василь Петрик – це фаховий і авторитетний чоловік у сфері охорони пам’яток культури. Він зробив справді вагомий внесок у дослідження вказаного об’єкту та фактично був головним ініціатором щодо визначення цього об’єкту, як пам’ятки культурної спадщини. Водночас, хотів би чітко наголосити, що згідно з інформацією, яка є у нас, Василю Петрику інкримінують дії не як керівнику управління архітектурної спадщини ЛОДА, а як керівнику приватної юридичної особи за більш ранній період»,- зазначив перший заступник.

Нагадаємо, Миколаївська фортеця – пам’ятка історії місцевого значення №2967 Лв, комплекс оборонних укріплень, створений у 1910-1914 роках ХХ ст на території сучасного Миколаєва на Львівщині, для захисту переправи через Дністер. Також фортеця прикривала дорогу на Львів. У 1919 році підрозділи УГА на укріпленнях Миколаївської фортеці стримували наступ польських підрозділів, а до кінця 1954 року тут були дві криївки УПА.