Кабмін визначив порядок інформування контролюючих органів про виділення власникам земельних часток (паїв)

21 травня

istockphoto 497211287 612x612Набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 10.05.2022 № 567 «Про затвердження Порядку надання органами місцевого самоврядування контролюючим органам в електронному вигляді інформації про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на підставі рішень органу місцевого самоврядування».

Вона передбачає, що органи місцевого самоврядування повинні надавати відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельних ділянок інформацію в електронному вигляді про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на підставі прийнятих рішень у попередньому році, до 1 лютого поточного року за формою згідно з додатком.

В поточному році інформація про рішення, які були прийняті до 1 січня 2022 року, надається до 1 липня 2022 року.

Інформацію потрібно подавати з копіями таких документів:

документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорта громадянина);
реєстраційного номера облікової картки платника податків;
кадастрового плану земельної ділянки з проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);
сертифіката на право на земельну частку (пай) (за наявності).
У випадку прийняття рішення та/або внесення змін до них надається упродовж 30 календарних днів з дня їх внесення та/або прийняття.

У разі прийняття або внесення змін до таких рішень органи місцевого самоврядування надають такі рішення відповідному контролюючому органу до 1 січня 2025 року.

«У 2023 році за володіння (користування) земельною ділянкою сільськогосподарського призначення буде сплачуватись мінімальне податкове зобов’язання. Завдяки цій постанові буде змога донаповнити та привести у відповідність реєстри з метою правильності нарахування податків», - зазначила директор департаменту Тетяна Гетьман.