Делегація зі Стрийщини вшанувала Січових Стрільців на горі Маківка

6 травня

DSCN7080

Сьогодні, 6 травня, відбулись урочисті заходи з відзначення 103-ї річниці перемоги Українських Січових Стрільців на горі  Маківка, що у Сколівському районі Львівщини.

Делегація від Стрийського району на чолі з головою Стрийської райдержадміністрації Василем Зубрицьким також віддала шану героїчному подвигу Січових Стрільців, які загинули в боях з російськими окупантами. Урочистості розпочались із традиційного сходження на гору Маківка. Тут голова Стрийської райдержадміністрації Василь Зубрицький та заступник голови Стрийської райдержадміністрації Оксана Мелень поклали квіти пам'яті до Меморіалу Українських Січових Стрільців.DSCN7093

Після чину панахиди відбулось громадське віче, на якому заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський звернувся до присутніх зі словами: «103 роки тому на горі Маківка українці зупинили російську навалу, сьогодні ми відстоюємо нашу державність на сході. Високою є ціна нашої свободи і протистояння. Львівщина заплатила ціною двісті вісімдесяти п'яти хлопців, які навіки залишаться у нашій пам'яті. За чотири роки агресії під керівництвом Президента ми маємо одну з найсильніших армій світу,  маємо світову підтримку дипломатії. Тут, на мирній землі, ми також розбудовуємо нашу країну і важливо, щоб кожен з нас робив свою роботу на місцях  і досягаючи успіху, показував це. Ми  -  нація успішних людей і цим  успіхом маємо пишатись, бо це друга зброя проти російського агресора і вона знищить його зсередини. Ми, українці, знаємо, як обороняти нашу державу і ніхто не буде нам говорити, як це робити. Подвиг цих хлопців, які тут спочили живе у наших серцях назавжди», -зазначив Ростислав Замлинський.  

DSCN7075

Довідка:

Бої за гору Маківку відбулись під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 4 травня 1915 року. У той час, як австрійські частини відступали під натиском російських військ, Українські Січові Стрільці вистояли та зуміли втримати позиції. Таким чином 55-й австро-угорська піхотна дивізія виконала передбачені стратегічні завдання.