Під час зустрічі у голови РДА йшлося про відзначення на Стрийщині 170-річчя від дня народження Василя Нагірного

7 вересня

DSCN9539

Сьогодні, 7 вересня, відбулася зустріч голови Стрийської райдержадміністрації Василя Зубрицького з Президентом Міжнародного Благодійного фонду «Слава Україні» Галиною Кавка-Прохною (США), головою Наглядової Ради «Євроатлантичний вектор» Омеляном Заревичем (м.Київ), директором Благодійного фонду «Громада» Ярославом Біланом та місцевим краєзнавцем Богданом Сидораком. Під час зустрічі йшлося про відзначення на Стрийщині 170-річчя від дня народження Василя Нагірного, творця новітнього національного сакрального архітектурного стилю, громадського діяча кінця ІХ-початку ХХ століття, уродженця села Гірне.

DSCN9533

Голова райдержадміністрації зазначив, що діяльність Василя Нагірного, як за духом, так і за змістом була громадською. Навряд чи можна ще знайти аналогічний приклад, щоб одна людина так багато зробила в галузі храмового будівництва. За проектом Василя Нагірного зведена кожна четверта церква в Галичині, з них 8 - на Стрийщині.

Керівник району відмітив, що з метою належного вшанування цієї особистості рішенням сесії Стрийської районної ради 2018 рік визнано Роком Василя Нагірного. Розпорядженням голови Стрийської райдержадміністрації затверджено план заходів, в якому передбачено проведення цілої низки мистецьких та просвітницьких заходів щодо відзначення пам’ятної дати. Виготовлено тематичний буклет «Василь Нагірний – творець новітнього національного сакрального архітектурного стилю та громадський діяч європейського рівня кінця ХІХ-поч.ХХ ст.», в селі Гірне на фасаді Народного дому встановлено меморіальну дошку, закладено парк Василя Нагірного, а до кінця жовтня цього року планується за кошти громади та районного бюджету встановити пам’ятник. «Ми зробимо все, щоб належно пошанувати пам'ять славного земляка, який вніс величезний вклад в національне відродження не тільки Галичини, а й усієї України», - запевнив голова РДА Василь Зубрицький.

DSCN9536

Президент Міжнародного Благодійного фонду «Слава Україні» Галина Кавка-Прохна щиро подякувала керівнику району за патріотизм та величезну роботу у напрямку соціально-культурного розвитку Стрийщини і подарувала йому свою книгу «Обличчя української історії». Василь Зубрицький, у свою чергу, вручив п.Галині науково-популярний альманах «Наша спадщина» про історію та культурну спадщину Стрийщини, який був виданий з нагоди відзначення 27-ої річниці Незалежності України, а також буклети та збірники з нагоди історичних та пам’ятних дат, пов’язаних зі Стрийщиною.

DSCN9542

 DSCN9549