На Львівщині впроваджують систему контролю за використанням коштів на будівництво та ремонт доріг

23 травня

61307023 298231737732959 8382509644655886336 n 1558541183 613x408.41125 3 0На Львівщині впроваджують інформаційно-аналітичну систему для контролю за чесністю та ефективністю використання публічних коштів для будівництва та ремонту доріг. Про це 22 травня розповіли під час прес-конференції у Львівському прес-клубі.

«Цифрові інструменти – це саме та методика, завдяки якій ми можемо контролювати, яким чином будуються дороги. Але нашого власного досвіду недостатньо. Без громадських активістів та міжнародних проектів, які допомагають нам та асистують в цих питаннях, ми не впораємось. Я вдячний проекту CoST та Львівщині за те, що ви розпочинаєте імплементацію тих рішень, які б дозволяли моніторити, яким чином здійснюється будівництво доріг», - зазначив керівник експертної групи з питань цифрової інфраструктури на транспорті Міністерства інфраструктури України Фарід Сафаров.

«Львівська ОДА є одним з найактивніших партнерів ініціативи CoST. Сьогодні ми маємо спільно з нашими партнерами програмою USAID «Взаємодія!» великий проект орієнтований на роботу з регіонами, регіональними громадськими організаціями, ЗМІ та владою.

В рамках цього проекту ми проводили кілька тренінгів спільно з ОДА, громадськими активістами, які були направлені на навчання к грамотному моніторингу дорожньо-будівельних робіт, так і закупівель. Сьогодні Урядом передбачено близько 300 млрд грн на період 2018-22 років на дорожню інфраструктуру. Інфраструктурні проекти є надзвичайно складними, довготривалі та мають складний життєвий цикл і містять в собі кілька різних контрактів, комплексний набір даних, які потрібно моніторити, щоб зрозуміти, що реально відбувається в секторі. Існує ініціатива  CoST, яка передбачає розкриття даних і публікацію їх для всіх охочих на всіх етапах виконання проекту за всіма контрактами. В рамках одного data setу ми об’єднуємо всі договори та необхідні для моніторингу дані на нашому порталі. Наш портал це система, яка збирає дані в автоматичному режимі з Prozorro, далі замовники, які приєдналися до роботи  ініціативи, вручну доповнюють ці дані. Це дані, які дають загальну картину про те, що відбувається в дорожньому секторі, щоб зрозуміти на яку суму було укладено договорів, за якими видами робіт , з якими підрядниками. Система автоматично будує рейтинги підрядників. Цінність системи полягає в тому, що аналітика будується на живих даних, які експортуються з нашого порталу, цей набір даних є відкритим та публічни »,-  розповів представник Секретаріату CoSTв Україні Святослав Абрамов.

Як розповів Святослав Абрамов, Львівщина була першою, яка приєдналась до ініціативи. На сьогодні ж до неї приєднані 7 адміністрацій та всі 24 Служби автомобільних доріг. Очікують, що до червня до ініціативи долучаться всі державні адміністрації.

На важливості використання та роботи системи контролю за використанням коштів на будівництво та ремонт доріг наголосив т. в. о директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА Роман Кокотайло. Зокрема, він зупинився на ремонті доріг державного значення, який був проведений упродовж останніх років, дії митного експерименту, економії завдяки Prozorro та планових роботах на найближчий час.

«Ми вже маємо перелік доріг, які будуть ремонтуватись за рахунок державного Дорожнього фонду. Це і дороги місцевого значення, а також вулиці і дороги комунальної власності – це місто Комарно, Городок, Винники.  Цього року ми зробили значний акцент на ремонт мостових переходів. Також це буде ремонт доріг державного значення. Загалом 821 млн грн – кошти, які передбачені на Службу автомобільних доріг у Львівській області. Основних дві дороги: Львів-Пустомити-Меденичі, Миколаїв-Городок-Жовква-Кам’янка-Бузька-Бібрка. Планується також завершення робіт по реконструкції мостового переходу через річку Дністер на автомобільній дорозі Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка», - розповів Роман Кокотайло.