«Відчуймо силу в нашій єдності!»,- Максим Козицький привітав Луганщину з Днем Соборності

22 січня

 1611299632 613x321.7556561086 3 0Сьогодні, 22 січня, коли Україна відзначає День Соборності, голова Львівської ОДА Максим Козицький привітав Луганщину в особі керівника облдержадміністрації Сергія Гайдая з цим важливим для кожного українця святом.

«Наші області – прикордонні, їх розділяють сотні кілометрів, і ми символічно з’єднали їх сьогодні дзвінком у Zoom»,-  зазначив очільник Львівщини.

Говорили про те, як важливо продовжувати співпрацю в межах Меморандуму, який 4 роки тому підписали області.

«Маємо на меті реалізувати багато спільних проектів – в освіті, культурі. Після карантину будемо з радістю приймати школярів, студентів з Луганщини»,-  наголосив Максим Козицький.

Як зазначив керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай сьогодні на Луганщині активно працює російська пропаганда. Відтак, відзначив, що важливою є комунікація між мешканцями західних і східних областей, яка, до прикладу, відбувається під час обмінів: освітніх, культурних, між ЗМІ.  

«Ніщо так ефективно не протидіє маніпулюванню свідомістю місцевих людей, як сарафанне радіо – коли вони одні одним розповідають правду»,- наголосив він.

Зупинились і на питанні прокладення дорожньої траси від Стрия на Львівщині до Ізвариного на Луганщині. Це буде найдовша траса країни, протяжністю майже 1400 км. Вже навесні запланований капітальний ремонт ділянки від Стрия до Ходорова, зараз відбувається тендер на визначення підрядника.

Також, у березні розпочнуть ремонт дороги Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий. Фактично вона продовжить цю найдовшу дорогу, і Україна буде «зшита» автошляхом від кордону до кордону.

«Я бажаю всім нам, щоб війна якнайшвидше закінчилася. І в Ізвариному, і в Криму - в усіх населених пунктах України висів синьо-жовтий прапор. 102 роки українці возз’єдналися в єдиній, соборній Українській державі, на своїй рідній землі. І ніщо і ніхто вже нас не роз’єднає»,-  зазначив Максим Козицький.

Та закликав мешканців Львівщини та Луганщини привітати один одного з Днем Соборності України.

«Дорогі жителі Львівщини! Якщо у вас є родичі, друзі або просто знайомі в інших регіонах нашої країни, а особливо на Сході, знайдіть їхні контакти, подзвоніть сьогодні, привітайте зі святом. Відчуймо силу в нашій єдності! І хай помагає вона боротися за нашу країну, любити її безмежно, працювати для неї. Усіх з Днем Соборності України! Слава Україні!»,- наголосив очільник області.

Довідково

Співпраця між Львівською і Луганською областями відбувається у межах Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом». Основою для її започаткування стала неформальна міжрегіональна співпраця між областями, започаткована у 2017 році у формі візитів органів місцевого самоврядування, обмінів вчителями.

Так, за підтримки Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» школярі Луганщини взяли участь у трьох інтеграційних таборах для молоді в Республіці Польща.

У 2017 році підписано меморандум про співпрацю між Міністерством освіти і науки України, Львівською ОДА, Львівською обласною радою, Луганською ВЦА і Асоціаціями «Єврорегіон Карпати – Україна» і «Ради Львівщини» і подано спільний проєкт «Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти». Проєкт бюджетом 13,15 млн грн став одним із переможців, завдяки чому відремонтовано 15 класів в школах Луганської області.

У 2018 році започатковано Програму підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яку адмініструє Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна». Програма реалізується у формі трьох відкритих конкурсів, що фінансуються за кошти обласних бюджетів Львівської і Луганської областей (розмір гранту до 75 тис. грн, 10 % співфінансування за кошти власного внеску):

- Конкурс освітніх обмінів;

- Конкурс культурних обмінів;

- Конкурс обмінів між засобами масової інформації.

У грудні 2019 року територію реалізації програми розширено шляхом підписання меморандуму про співпрацю між Міністерством освіти і науки України, Львівською обласною радою, Львівською, Івано-Франківською, Луганською і Донецькою ОДА.

Впродовж 2018 – 2020 року у рамках Програми: підтримано 99 проєктів (освіта – 48, культура – 36, медіа – 15), 2736 осіб взяли участь у заходах, загальний бюджет 6,05 млн грн, в т.ч. кошти обласного бюджету Львівщини -  5,16 млн грн.