Всеукраїнський День Дністра

27 червня

Відповідно до рішення засідання Басейнової Ради Дністра 2010 року, щорічно у другу суботу липня відзначається День Дністра. Річка Дністер відноситься до категорії великих річок і є другою рікою на території нашої держави після Дніпра. Довжина річки 1 362 км (в Україні — 705 км), площа басейну 72 100 км². Середня річна витрата води в гирлі — 300 м³/с, річний стік — бл. 10 км³. Середнійпохил річки0,56 м/км. Швидкість течії (вмежень) у гірських районах становить 0,3—2 м/с, у середній течії, в межахДністровського каньйону, 0,5—1 м/с (у повноводдя — 1,5—2 м/с), у пониззі — до 0,7 м/с. Днiстер має 386 приток, з яких найголовнiшi Стрий, Свiча, Ломниця, Бистриця, Реут, Бик, Золота Липа, Гнила Липа, Сiрет (Серет), Збруч, Смотрич, Ушиця, Мурафа.

Дністер у верхній частині (в межахУкраїнських Карпат) — типовагірська річказ вузькою й глибокою долиною. На рівнину виходить нижче містаСтарого Самбора. Звідти й до гирла Дністер маєрівнинний характер. Долина стає широкою (до 13 км). Нижче містаГаличадолина знову звужується — тут річка тече міжПодільською височиноюта підкарпатськими височинами, а також Хотинською височиною. У пониззі річка виходить наПричорноморську низовину, тут ширина її долини становить 16—22 км.

ЗаплаваДністра (в межахВерхньодністровської улоговинита в пониззі) розчленована багатьма старицямий протоками (наприкладрукавТурунчук),гирлозарослоочеретом(Дністровськіплавні). Ширина долини біля гирла — 16—22 км., у середній течії долина неширока, звивиста, багата на мальовничі краєвиди.

Басейн річки лежить у межах трьох країн:Польщі, України та Молдови. Більша його частина розташована в Україні. Тут він займає значну частину територій семи областей південно-західної України (Львівська,Івано-Франківська,  Чернівецька,  Тернопільська,  Хмельницька,  Вінницька  таОдеська області).

Витік Дністра розташований біля селаВовчогоТурківського районуЛьвівської області. Дністер починається з невеликого джерела, розташованого в південній частині масивуВерхньодністровські Бескиди(Українські Карпати), на південний захід від гори Розлуч, на висоті 818 мнадрівнем моря. Від витоків до міста Старого Самбора річка в'ється серед карпатських гір, далі — тече рівнинними теренами України та Молдови.

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінювалася. Перша згадка річки датована V ст. до н. е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське – дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. Амміаном Марцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» - вода, «стрий» - швидкий.Скіфи казали «don Istros», як: «ріка Дніпро» чи «ріка Дністер».

Природна рослинність басейну Дністра найкраще збереглася в Карпатах. Середвищих рослиннайпоширенішими в горах єсмерека,ялицятабук. Основна смуга поширення цих лісів — 100—1400 м, тобто вони зростають лише в районі витоків Дністра та його карпатських приток. Нижче на схилах поширені змішані ліси. Ще нижче — листяні, серед яких основні породи:дуб, бук,граб,липа. В підліску трапляєтьсяліщина. У вологих місцях —ясентав'яз.

За межами Карпат природна рослинність збереглася мало. На Поділлі трапляються грабові та дубові ліси. В долинах річок дуже поширені чагарники. Придністровське Поділля – єдина в Україні територія, де зустрічаються теплолюбні лісидуба скельного, а в урочищі Шутроминське росте кілька десятків рідкісних для Західного Поділля дерев береки. У зв'язку з несприятливою дією гідрологічного режимуДністровського водосховища більшість мілководь у верхній частині водосховища позбавлені рослинності. У нижній частині рослинний покрив має фрагментарний характер. Найчастіше трапляються занурені рослини. У пригреблевій ділянці водосховища занурені рослини формують змішані зарості в суміші з нитковими водоростями.

Найбагатші у фауністичному плані частини басейну річки — верхів'я й пригирлова частина. У Карпатській частині переважають тварини, характерні для решти регіонів Українських Карпат. Однак тут, через порівняно велику кількість населених пунктів, вони не так поширені, як в інших частинах Карпат. У лісах водятьсякозуля,борсук,заєць,білка,вепр,ласка,кіт лісовий. Часом заходятьоленітарись.

Середній Дністер багатий на рибу. Тут водяться:  верховодка,  окунь,судак,підуст,  густера,короп,краснопірка,сом,жерех. Рідкісними ємарена, вирезубістерлядь. Із птахів найчисленніший вид —берегова ластівка, на островах водиться чималомартинівікрячків. Є такожводоплавні птахи. Часто трапляютьсясірі, рідшебілі чаплі,лелека чорнийтарибалочка.

У пониззі найбільше видів тварин зосереджено в Дністровських плавнях. Тут найчисленнішими є водоплавні та водолюбні птахи, серед яких:пелікан, лебідь,великийтамалий баклан,чапля, болотний крячок. (Див. такожНижньодністровський національний природний парк). Луки пониззя Дністра — основне місце годівлікоровайокіжовтих чапель, занесених доЧервоної книги України, важливі вони і як природнінерестовищадля багатьох видів риб.

Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон —національних природних парків,заказників,пам'яток природи. Найбільшими заповідниками є «Регіональний ландшафтний парк «Верхньодністровські Бескиди» (Львівська область), «Галицький національний природний парк» (Івано-Франківська область), «Національний природний парк «Дністровський каньйон» (Тернопільська область), «Хотинський національний природний парк» (Чернівецька область), «Національний природний парк «Подільські Товтри» (Хмельницька область), «Нижньодністровський національний природний парк» (Одеська область).

Появу первісної людини на берегах Дністра та його приток датують першою половиноюраннього палеоліту. Найвідомішою є ранньопалеолітична стоянка поблизу селаЛука-Врубловецька(Хмельницька область), виявлена1946року.Подністров'ябуло порівняно густо заселене в часитрипільської культуриікультури шнурової кераміки(4—5 тис. років тому). Давніслов'янирозселились на Дністрі не пізніше 1-го століття нашої ери. В середині 1-го тисячоліття н. е. цю територію населялианти, а потім давньоруське плем'ятиверців.

Дністер упродовж багатьох тисячоліть відігравав роль основної транспортної артерії, що зв'язувалаПрикарпаттяйПониззязБалканамиіБлизьким Сходом. У далекому минулому з півдня річкою доставлялись вироби з металу, античний посуд, тканини тощо, а племена Подністров'я вивозили хліб, хутро, шкіру. З часівКиївської Русідо середини XIX століття Дністром сплавляли до чорноморських портів цінну деревину (здебільшого так званий корабельний ліс), вивозили зерно,хутро,мед,віск, зброю, вироби місцевих ремісників.

Тепер господарське значення Дністра зросло. Він дає питну воду для великих і малих міст, виробляє електроенергію.

На Дністрі побудовано три гідроелектростанції – Дубоссарська ГЕС (1950-1954рр.), Дністровська ГЕС (1973-1983), Дністровська ГЕС-2 (2000-2009).

Дністер протікає через густо заселену територію у межах його басейну мешкає понад 10 млн. осіб. Через це рівеньантропогенного навантаженнянаекосистемурічки від витоків до гирла дуже високий. Крім того, на берегах його приток розташовані такі промислові гіганти:ДрогобицькийтаНадвірнянськийнафтопереробні заводи,  Стебницький калійний комбінат,Калуський«Хлорвініл», Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат.

У межах Львівської області вздовж берегів річки розташовано 47 господарств, які спричиняють прискорене замулення й забруднення річки. У прибережній зоні річки розташовані господарські подвір'я, тваринницькі ферми, літні табори для худоби, склади міндобрив, городи, в багатьох місцях земельні площі розорюються аж до самої річки.

Хоча річка Дністер не протікає через наші терени, але люди не задумуються над тим, що забруднюючи такі річки як Стрий, Свіча, Сукіль та багато інших маленьких річок, води яких поповнюють Дністер, ми самі завдаємо значної шкоди Дністру.

Дрогобицьке управління водного господарства також приймає участь у збереженні чистої води у р. Дністер. Нами щорічно проводиться роз’яснювальна робота серед населення районів які обслуговує управління про дбайливе ставлення  до наших річок та водойм, не допускання їх забруднення та засмічення прибережних захисних смуг, водотоків. Надсилаються відповідні листи керівникам районів та сільським і селищним голова про підтримання чистоти і порядку на водних артеріях, що протікають по їх території.

Управління також приймає участь в різноманітних конкурсах та акціях, таких як «День Довкілля», «До чистих Джерел» під час яких проводиться прибирання річок та потоків від сміття. Останні роки приймає участь в дитячому конкурсі «Барви Дністра» під час якого ведеться роз’яснювальна робота серед учнів шкіл про необхідність утримання річок в чистоті, унеможливлення скиду у них побутових та виробничих стоків і проводиться конкурс дитячого малюнку.

Проте всі жителі та організації повинні б свідомо підходити до питань збереження чистоти річок, потоків та водойм для того  щоб ми могли передати нашим нащадкам найбільший скарб на землі – чисту воду.

Начальник Дрогобицького управління водного господарства

Демчук Г. Г.